Vlada diže kredit od 47 miliona kod OTP banke za popunjavanje minusa ovogodišnjeg budžeta

Dodajte komentar

Vlada je odobrila da 578.676,31 euro bude preneseno Željezničkom prevozu Crne Gore za plaćanje zaostalih obaveza i održavanje voznih sredstava, te prihvatila aneks Ugovora o prevozu putnika od javnog interesa koji definiše ovu transakciju, pišu Dnevne Novine

To je odlučeno na jučerašnjoj 142. sjednici, kojom je predsjedavao potpredsjednik za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović. Kako je precizirano iz Vlade, Zakonom o budžetu za ovu godinu predviđeno je da 9,35 miliona eura bude dato za ovaj ugovor. Nakon što su plaćene rate kredita Željezničke infrastrukture i Željezničkog prevoza, preostali iznos od 578.676,31 eura biće uplaćen Željezničkom prevozu. Vlada je ipak pozvala menadžment ove kompanije da “odmah pristupi racionalizaciji poslovanja, posebno broja zaposlenih, ali i otklanjanja ostalih neracionalnosti”.

“Vlada je iskazala odlučnost da i u budućnosti nastavi da obezbjeđuje ostvarivanje javnog interesa prevoza putnika
željeznicom, ali uz punu racionalizaciju troškova za šta najveću odgovornost snosi menadžment Željezničkog prevoza. Vlada očekuje i od svih zaposlenih u Željezničkom prevozu da daju adekvatan doprinos u procesu optimizacije i racionalizacije poslovanja”, zaključak je sa jučerašnje sjednice.

Crna Gora će se zadužiti 47 miliona eura kod Podgoričke OTP banke kreditom koji će otplaćivati pet godina, odobrila je Vlada.

Sredstvima treba da nadomjesti minus za finansiranje ovogodišnjeg budžeta, kako je to već definisano Zakonom o budžetu. Planirano je zaduživanje od 370 miliona eura u ovoj godini, i to 190 miliona za finansiranje budžeta, otplatu obaveza iz prethodnog perioda i stvaranje rezerve, a još 180 miliona za izgradnju auto-puta Bar Boljare. Nakon što je Ministarstvo finansija emisijom obveznica na domaćem tržištu obezbijedilo 142,44 miliona umjesto predviđenih 190 miliona eura, za nedostajuća sredstva su kontaktirali banke i na taj način obezbijedili manjak. Najbolje uslove ponudila Podgorička OTP banka, i to godišnju kamatnu od tri odsto uz šestomjesečni EURIBOR, jednokratnu proviziju od pola odsto zaduženja i grejs period od jedne godine. Nakon toga počinje otplata duga u polugodišnjim ratama.

Iako je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović u ponedjeljak javno podnio ostavku, o njoj se nije raspravljalo, niti je iznijet zvanični stav Vlade nakon jučerašnje sjednice. Ostavku je podnijela i Rina Ivančević, koja je bila v.d. generalne direktorice Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje u tom ministarstvu, a ona je juče usvojena. Istovremeno, Vladina komisija za kadrovska i administrativna pitanja je, kako se navodi, “na predlog ministra održivog razvoja i turizma predložila diplomiranog pravnika Ivana Medojevića” da bude imenovan na njeno mjesto.

Novim izvještajem o realizaciji Akcionog plana za unapređenje poslovnog ambijenta u određenim poglavljima tokom oktobra dat je pregled realizacije 26 predviđenih aktivnosti, od kojih je samo 19,2 odsto završeno.

“U narednom periodu očekuje se usvaj anj e konkretnih zakona i uputstava od kojih zavisi i realizacija značajanog dijela aktivnosti. Budući da se bliži kraj prvobitno postavljenih rokova, od ključnih nosilaca očekuje se da ubrzaju dinamiku realizacije istih”, navedeno je u informaciji koja je usvojena.

Vlada je donijela Odluku o kategorizaciji državnih puteva kojom je više opštinskih puteva prekategorisano u regionalne. Među njima je i pravac Bar-Virpazar preko Sutormana, koji postaje alternativni ka tom primorskom gradu i daje mogućnost za valorizaciju brojnih prirodnih resursa ovog područja kroz turističke, agroturističke i druge projekte. Time je Vlada “izašla u susret očekivanjima građana i lokalne samouprave”. Takođe, Bar će učestvovati u pripremi projektne dokumentacije za rekonstrukciju ovog puta.

U raspravi je konstatovano da i je stanje putne infrastrukture decenijama značajno zaostajalo za regionalnim i evropskim zemljama.

“Ove godine povećavana su ulaganja u infrastrukturu kroz najveći iznos Kapitalnog budžeta od 2006 320 miliona eura. U protekle dvije godine samo u magistralne i regionalne puteve uloženo više od 90 miliona, a ove godine
za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje magistralnih i regionalnih puteva, rješavanje uskih grla i sanaciju mostova, klizišta i kosina već je utrošeno 32,4 miliona eura.

Uz planiranih više od 180 miliona za izgradnju auto-puta koji će kvalitetno i trajno integrisati sjever sa centralnim regionom i primorjem, jasno je da se nikada u istoriji Crne Gore nije ulagalo u puteve kao što se to čini u proteklih nekoliko godina”, rečeno je tokom rasprave.

Na Listi razvojnih projekata u oblasti turizma su tri nova projekta. Kompanija CG Resort iz Tivta prijavila je u Kolašinu kondo hotelski kompleks Breza sa pet zvjezdica, 148 smještajnih jedinica i 308 ležaja. U njega će uložiti 19,5 miliona eura, a angažovaće i 120 radnika. Nakon rušenja starog objekta Kraljičina plaža, Adriatic Properties najvio je gradnju novog hotelskog kompleksa sa pet zvjezdica u Miločeru, kojim će upravljati renomirani Aman, sa 126 smještajnih jedinica, predračunskom vrijednosti od 73 miliona eura i 229 novih radnih mjesta. Novoosnovana firma Durmitor Hotel and Villas na mjesto nekadašnjeg ruiniranog hotela na Žabljaku gradi kompleksa sa pet zvjezdica, vrijedan 19,5 miliona eura, koji će imati 68 smještajnih jedinica i 168 ležajeva, uz 104 nova radna mjesta. Prema biznis planu objekata u Miliočeru i na Žabljaku, polovina kapaciteta namjenjena je za prodaju na osnovu kojeg kupci mogu steći ekonomsko državljanstvo.

U okviru ovog posebnog Vladinog programa ulaganja, podgoričkoj kompaniji Sunruf Beach Properties odbijena je prijava za gradnju kondo hotela u Rafailovićima, jer je izgradnja već u odmakloj fazi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *