Slovenija formira novog avio prevoznika – Air Slovenija

Dodajte komentar

Slovensko Društvo za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB) predstavilo je bivšim pilotima Adria Airways poslovni plan nove slovenske aviokompanije, koji bi zajedno sa partnerima ustanovila država.

Do kraja mjeseca znaće se hoće li stvaranje nove kompanije, koja će nositi ime Air Slovenija, podržati vlada.

Prema predstavljenom planu, nova kompanija će pretrpjeti gubitak od 20 miliona eura u prvoj godini osnivanja avionske operacije, neslužbeno je objavio radio Slovenija, dodajući da to neće biti posljednje brojke, jer proračuni još nisu završeni, prenosi portal Indikator.

U DUTB-u su na pitanje o proračunima mogućeg novog državnog prevoznika kazali da je DUTB kao specijalista za prestrukturiranje društava u teškoćama “pozvano od ministarstva privrede da ispita finansijsko stanje Adrie Airways”.

“Istražili smo situaciju i obavijestili Ministarstvo o nalazima. Trenutno ne možemo dalje komentarisati”.

Do nvoe aviokompanije će se najlakše doći kupovinom poslovne cjeline Adia Airways, za koju stečajni urpavnik neobavzujuće ponude sakuplja do 11. novembra.

Stečaj Adrije Airways, koji je država 2016. prodala njemačkom Fondu za investicije 4K, završio se 2. oktobra.

Stečajni zahtjev podnijela je uprava kompanije zbog stečaja.

Adria Airways, koji je imaao oko 550 zaposlenih, obavljao je otprilike polovinu svih letova na aerodromu Jože Pučnik, a nakon što je propala u Ljubljanu su došli Lufthansa, Swiss i Brussels Airlines uspostavivši letove za Frankfurt, Minhen, Cirih i Brisel.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *