Ministarstvo ekonomije traži da neradna nedjelja ostane na snazi

Dodajte komentar

Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila mišljenje Ministarstva ekonomije kojim se predlaže Ustavnom sudu odbijanje inicijative Unije poslodavaca o ukidanju neradne nedjelje za trgovine na malo i veliko.

U Uniji tvrde da je član 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini nesaglasan Ustavu kojim se jemči sloboda preduzetništva, a koja se može ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite zdravlja ljudi, životne sredine, prirodnih bogatstava, kulturne baštine ili bezbjednosti i odbrane države. Ipak, u Ministarstvu ekonomije ističu da podnosilac incijative nije konkretno naveo razloge na koji način odredba člana 35a narušava, odnosno ograničava slobodu preduzetništva.

“Predmetna odredba ne uvodi ograničenje već potvrđuje odredbu člana 62 Zakona o radu koja je jasna i glasi -sedmični odmor se koristi nedjeljom. Imajući u vidu da se preduzetništvo uglavnom definiše kao sposobnost da se na osnovu kreativne čovjekove ekonomske djelatnosti i ograničenih prozvodnih činioca formira određena efikasna privredna djelatnost, nesporno je da odredba člana 35a ne ograničava slobodu preduzetništva”, navodi se u dokumentu koji je Vlada razmotrila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *