Ministarstvo ekonomije traži da neradna nedjelja ostane na snazi

Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila mišljenje Ministarstva ekonomije kojim se predlaže Ustavnom sudu odbijanje inicijative Unije poslodavaca o ukidanju neradne nedjelje za trgovine na malo i veliko.

U Uniji tvrde da je član 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini nesaglasan Ustavu kojim se jemči sloboda preduzetništva, a koja se može ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite zdravlja ljudi, životne sredine, prirodnih bogatstava, kulturne baštine ili bezbjednosti i odbrane države. Ipak, u Ministarstvu ekonomije ističu da podnosilac incijative nije konkretno naveo razloge na koji način odredba člana 35a narušava, odnosno ograničava slobodu preduzetništva.

“Predmetna odredba ne uvodi ograničenje već potvrđuje odredbu člana 62 Zakona o radu koja je jasna i glasi -sedmični odmor se koristi nedjeljom. Imajući u vidu da se preduzetništvo uglavnom definiše kao sposobnost da se na osnovu kreativne čovjekove ekonomske djelatnosti i ograničenih prozvodnih činioca formira određena efikasna privredna djelatnost, nesporno je da odredba člana 35a ne ograničava slobodu preduzetništva”, navodi se u dokumentu koji je Vlada razmotrila.

Check Also

Lista 100 najboljih vina na svijetu

Poznati magazin Wine Spectator objavio je svoju godišnju listu top 100 vina, koju je napravio …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *