Mercedes najavio električnu G-Klasu

Mercedes G-Klasa nije baš najštedljivije vozilo, ali to će se promjeniti u budućnosti, tvrdi šef digitalne transformacije u Daimleru, Saša Palenberg.

Palenberg je najavio da će se na tržištu pojaviti potpuno električna G-Klasa, a njegovo obraćanje na Twitteru i prenošenje riječi njegovog šefa, direktora Daimlera Ole Kaleniusa jeste zaista veliko iznenađenje.

G-Klasa je već jedan od najskupljih modela u bogatoj Mercedesovoj ponudi, a realno je očekivati da električna verzija bude još skuplja. Vjerovatno će se prodavati pod EQ oznakom te slijediti EQC crossover i druge električne modele njemačke kompanije u narednoj deceniji. Među njima će biti flagship EQS koji će služiti kao električni ekvivalent S-Klasi. Već ranije smo vidjeli spektakularni koncept koji ga najavljuje.

Međutim, nekima je poznato da električna G-Klasa već postoji, a kreirala ju je austrijska kompanija Kreisel Electric te tako preduhitrila Mercedes zamijenivši motor s unutrašnjim sagorijevanjem – električnim. Kreisel Electric već ima i električni Hummer H1.

Električna Kreisel G-Klasa razvija 483 KS i od 0 do 100 km/h ubrzava za 6,8 sekundi prije nego što dostigne maksimalnih 183 km/h. Kapacitet baterija iznosi 80 kWh, a domet je 300 km.

Kada će se Mercedesova električna G-Klasa pojaviti na tržištu, za sada nije poznato.

Check Also

Prodati državni zapisi za pet miliona eura

Na drugoj ovogodišnjoj aukciji sa rokom dospjeća od 182 dana prodati su državni zapisi za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *