Dubrovnik

Dubrovnik uvodi petogodišnju zabranu otvaranja novih restorana

Grad Dubrovnik uvodi petogodišnju zabranu otvaranja novih restorana, potvrdio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.
Nakon ograničenja broja kruzera u luci na dva dnevno tokom sezone i rezanja broja stolova na terasama restorana i kafića za 20 odsto, novi pokušaj obračuna s masovnim turizmom u Dubrovniku dolazi u obliku odluke Grada kojom idućih pet godina niko neće moći postaviti nove stolove i stolice na javnu površinu. Prema riječima gradonačelnika Frankovića, odluka je trenutno na javnom savjetovanju, a trebala bi biti izglasana u decembru ove godine, prenosi portal Seebiz.

Zabrana postavljanja novih vanjskih stolova, ipak, ne isključuje mogućnost da ugostitelj, koji otvara novi restoran, svoje stolove postavi unutar lokala. Međutim, upozorava Franković, prostor među zidinama Starog grada izrazito je ograničen, a i ovako 99 odsto svih restorana radi isključivo s vanjskim stolovima.

“Svako ko želi postaviti nove stolove na javnu površinu u Starom gradu to neće moći napraviti u idućih pet godina, i tačno, to bi, zapravo, značilo zabranu otvaranja novih restorana. Uz to, odlučili smo i da se prostor postojećih restoran, koji se u tom razdoblju zatvore, neće dodjeljivati za druga poslovanja”, istakao je Franković.

Iako će većina lokalnih ugostitelja pozdraviti tu Frankovićevu mjeru, za očekivati je da se neće složiti s dodatkom, a to je novo rezanje terasa koje se najavilo za iduću godinu. Nakon lanjskogsmanjenja od 20 odsto, Franković sprema početkom 2020. godine smanjenje broj stolova za još deset odsto čime bi se oslobodio dodatnin prostor u ionako prekrcanom gradu.

Da zabrana otvaranja novih restorana nije loša privremena mjera, smatra Ante Vlašić, predsjednik Udruženja ugostitelja Dubrovnik. Takođe, pozdravlja i petogodišnji plan najma kojim se osigurava da cijene najma neće pretjerano rasti, ali, u razgovoru s gradskim čelnicima, apelovao je da se smanjenje od 10 odsto u tersama ne primjeni na sve lokale.

“Ima lokala čije terase ne smetaju za prolaz pješaka i mislimo da bi se njih trebalo izuzeti iz te mjere. Naš je prijedlog bio da se razgovara s ugostiteljima pa, ako se već treba smanjivati, neka se smanjuje tamo gdje ugostitelj ima najmanje za izgubiti. Za ugostitelja, ugrubo, smanjenje 10 odsto terase značiti gubitak 10 odsto prihoda ljeti. Nadam se da to neće primorati vlasnike na smanjenje u zapošljavanju”, kaže Vlašić.

Franković, pak, odgovora da su reakcije ugostitelja za sada bile korektne.

“Smanjićemo stolove za 10 odsto, ali zauzvrat ugostiteljima nudimo novi model obnove najma prostora svakih pet godina, u odnosu na dosadašnjih godinu dana. To će im dati više sigurnosti u poslovanju, a nama bolju strategiju upravljanja javnim prostorom. Uvijek će biti neko ko će se buniti, ali kada bih ja to slušao onda nikada ništa ne bih napravio. Interes građana mi je na prvom mjestu”, zaključio je gradonačelnik Dubrovnika.

 

Check Also

Brendiranje: Zvuk se na velika vrata vraća u kampanje

Svaki prosječan potrošač koji ima ikakvog dodira s kartičarskim svijetom može otprilike zamisliti kako izgleda …

Leave a Reply

Your email address will not be published.