Rajković: CG se priprema za sistem EU da bi olakšala i ubrzala suzbijanje poreskih prevara i sive ekonomije

Dodajte komentar

Crna Gora se priprema za sistem Evropske unije (EU) u oblasti oporezivanja, Fiscalis 2020, kako bi olakšala i ubrzala suzbijanje poreskih prevara i sive ekonomije.

EU sprovodi program Fiscalis 2020, kojim je poreskim upravama omogućena razmjena informacija i ekspertize, povezivanje nacionalnih poreskih službenika širom Evrope, kao i zajednički razvoj trans-evropskih informacionih sistema, kako bi se snažnije borile protiv poreskih prevara i sive ekonomije, prenosi EU Info centar.

U programu, koji je vrijedan 234 miliona eura, pored država članica, učestvuju i zemlje kandidati za članstvo u EU.

Crna Gora je dio te priče od 2015. godine, u okviru Pregovaračkog poglavlja 16, koje se odnosi na oporezivanje.

Zahvaljujući tome, službenici crnogorske Poreske uprave (PU) imaju priliku da se edukuju i usavršavaju, kako bi Crna Gora bila spremna da funkcioniše na zajedničkom tržištu Evrope i poveže se sa sistemima, putem kojih će poreske uprave širom Evrope lakše i brže komunicirati, radi efikasnije administrativne saradnje i pružanja pomoći.

Robert Rajković, koji je u PU zadužen za razvoj, održavanje i bezbjednost IT sistema, imao je priliku da u okviru programa Fiscalis 2020 učestvuje u projektu u vezi sa jačanjem IT tehnologije i infrastrukture, kao i projektu unapređenja zajedničke komunikacione mreže između država članica EU.

„Učešćem u programu Fiscalis 2020 stekao sam iskustvo u organizaciji važnih projekta na razvoju IT sistema, prepoznavanju potencijalnih rizika u domenu implementacije istih i ono što je najvažnije – iskustvo koje mogu da koristim u pripremi budućeg informacionog sistema Poreske uprave, kako bi se on kasnije mogao lakše povezati sa trans-evropskim informacionim sistema“, kazao je Rajković za EU Info centar.

Takođe, Rajković je učestvovao na radionicima, gdje je stekao vještine važne za unapređenje sistema automatske razmjene informacija, što prevedeno na jezik običnog korisnika znači bolju administrativnu saradnju poreskih uprava širom EU I pružanje pomoći u prekograničnoj saradnji u cilju sprečavanja dvostrukog oporezivanja, poreskih prevara, pranja novca i finansiranja terorizma.

„Stečeno iskustvo će mi pomoći u razvoju IT sistema koji omogućava prikupljanje informacija od finansijskih institucija u Crnoj Gori i iz drugih izvora i razmjenu informacija između organa državne uprave Crne Gore, a sve u cilju adekvatnog utvrđivanja poreskih obaveza i pružanja boljih i jednostavnijih usluga poreskim obveznicima“, objasnio je Rajković.

On je kazao da se radi o jedinstvenom tržištu EU i različitim poreskim sistemima.

„U takvoj situaciji, preduzeća mogu da iskoriste olakšice i povoljnosti u drugoj državi i protivzakonitim aktivnostima pokušaju da izbjegnu plaćanje poreskih obaveza u zemlji u kojoj imaju sjedište ili ostvaruju prihod”, naveo je Rajković.

Prema njegovim riječima, razvojem trans-evropskih informacionih sistema, te zajedničke komunikacione mreže za potrebe organa državne uprave država EU, značajno se unapređuje proces razmjene informacija, a samim tim i umanjuje rizik od pojave ovakve vrste poreskih prevara.

Fiscalis 2020, sa ukupnim budžetom od 234,3 miliona EUR, traje do naredne godine, a podrška za njegov nastavak kroz narednu generaciju programa već je obezbijedila Evropska komisija.

Pored Crne Gore, u programu učestvuju Albanija, Bosna i Hercegovina (BiH), Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

Izvor: Vijesti

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *