EPCG dala 104, a država 109 miliona za akcije A2A

Za otkup akcija od italijanske kompanije A2A, Elektroprivreda Crne Gore do sada je isplatila 103,65 miliona, a iz državnog budžeta isplaćeno je još 108,86 miliona eura, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Bogdana Fatića juče u Skupštini, takođe je rekla da su trošak “puta opcije” sa 250 miliona smanjili na 230 miliona eura, uz isplatu u četiri rate, pišu Dnevne Novine.

“Umjesto za sedam, vlasništvo smo vratili za dvije godine i po tom osnovu naplatili 91 milion eura dividende”, precizirala je ona i dodala da će EPCG i država platiti po dvije rate troškova.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović pitao je Sekulić da li je zadovoljna dinamikom izgradnje solarne elektrane Briska gora u Ulcinju, na što je ona odgovorila da se na samom terenu trenutno ništa ne dešava i kazala da je ugovor sa konzorcijumom kojeg čine EPCG, kompanije Fortum i Sterling And Wilson, potpisan krajem decembra 2018.

Njime je definisan zakup 6,6 miliona kvadrata, ali polovina zemljišta još nema plansku dokumentaciju, pa se tek nakon toga može očekivati izgradnja solarne elektrane. Sekulić je podsjetila da ugovor predviđa izgradnju elektrane od 250 megavati instalisane snage u dvije faze.

“Radovi na prvoj fazi od 50 MW mogli bi da počnu u januaru jer je taj dio pokriven planskom dokumentacijom, a infrastruktura Crnogorskog elektroprenosnog sistema može da prihvati tu enegiju”, precizirala je i rekla da je u pitanju investiciji od oko 200 miliona eura, te da će biti zaposleno 226 ljudi.

Na pitanje poslanika DPS-a Filipa Vukovića o energetskom bilansu, kazala da je Crna Gora u prvih devet mjeseci uvezla 866.420, a izvezla 641.600 Mwh. Istovremeno proizvodnja struje iznosila je 2,32 miliona, a potrošnja 2,47 miliona MWh. Na kraju je napomenula da planirano da do kraja godine bude proizvedeno 3,41 miliona, dok su potrebe potrošača u Crnoj Gori procijenjene na 3,55 miliona MWh.

Check Also

Polovni automobili postaju luksuz: Zbog visokih cijena i skupih kredita van domašaja većine kupaca

Visoke cijene i rastuće kamate izbacile su polovne automobile van domašaja sve većeg broja kupaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.