EK: Italija ima najveći dug u EU koji će do 2021. iznositi 137,4 odsto BDP-a

Evropska komisija (EK) je prognozirala danas da će Njemačka zadržati budžetski suficit najmanje do 2021. godine.

EK kaže da će deficit Francuske biti iznad propisanog praga EU u ovoj godini, i da će italijanski dug nastaviti da bilježi rast i dostići nivo od gotovo 140 odsto bruto domaćeg proizvoda.

U svojim kvartalnim ekonomskim prognozama, zvanični Brisel je ocijenio da će 19-člana eurozona zadržati neutralnu fiskalnu poziciju u ovoj i sledećoj godini, uprkos kontinuiranim pozivima Njemačkoj i drugim bogatijim državama da potroše više sredstava u borbi protiv dugotrajnog ekonomskog usporavanja, prenosi agencija Rojters.

Uprkos pogoršanim izgledima rasta, Njemačka bi ove godine trebalo da zadrži veliki budžetski suficit od 1,2 odsto BDP-a. Suficit će se smanjiti na 0,6 odsto BDP-a sljedeće godine, a 2021. godine na 0,2 odsto BDP-a, predviđa Komisija.

Holandija, koja je takođe među članicama eurozone koje mogu odvojiti više sredstava, ove godine će uknjižiti suficit od 1,5 odsto BDP-a, iduće godine od 0,5 odsto, a 2021. godine od 0,4 odsto BDP-a.

Javni dug Italije, koja već ima apsolutno najveći dug u EU, prema procjeni EK, porašće na 136,2 odsto BDP-a u ovoj godini, dogodine će se povećati na 136,8 odsto BDP-a, a 2021. godine na 137,4 odsto BDP-a.

Projekcije EK razlikuju se od procjena italijanske vlade, koja predviđa da će javni dug iduće godine pasti na 135,2 odsto BDP-a i nastaviti da opada 2021. godine.

Francuska, čiji je dug blizu 100 odsto BDP-a, takođe troši više ove godine i očekuje se da će povećati budžetski deficit na 3,1 odsto BDP-a, prema procjenama Komisije, što je iznad praga EU od 3,0 odsto bruto proizvoda. Budžetski deficit Francuske bi, kako poručuju iz EK, trebalo da padne na 2,2 odsto BDP-a u 2020. godini.

Check Also

Dobre navike koje vode do značajnih ušteda

„Ne mogu sada da mijenjam stil života“, „Toliko brige oko sitnica stvara mi pritisak“, „Sve …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *