EBRD: Usporava rast crnogorskog BDP-a

Usporavanje stope ekonomskog rasta Crne Gore u 2019. posljedica je velikih investicija koji se privode kraju, fiskalne konsolidacije, ali i loših industrijskih pokazatelja, dok turizam i dalje bilježi uspjeh, navodi se u novom izvještaju Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj EBRD, prenose Dnevne Novine.

U novom dokumentu o perspektivama evropskih zemalja, Turske, Rusije i južne obale Mediterana, precizira se da će Crna Gora nakon velikih investicijskih projekata i kontinuirane fiskalne konsolidacije imati skroman rast od 2,8 odsto u ovoj i 2,6 odsto u narednoj godini. Ipak, očekuje se da će privatne investicije u turizam i energetiku ostati na visokom nivou.

“U prvoj polovini ove godine rast BDP-a smanjio se na 3,1 spram 5,1 odsto u 2018. Usporavanje rasta je posljedica završavanja priritetne dionice auto-puta Bar-Boljare i podmorskog energetskog kabla s Italijom. Isti period obilježili su loši industrijski rezultati u proizvodnji struje i proizvodnom sektoru. Očekuje se da će deficit tekućeg računa ostati visok i iznositi oko 17 odsto BDP-a. Rast cijena je usporen od druge polovine 2018, najviše zbog pada cijena duvana, odjeće i obuće, ali i smanjenja cijena prevoza”, istakli su iz EBRD, uz podsjećanje da je period od juna do septembra obilježila deflacija.

Check Also

Majkrosoft planira da ljude “vraća iz mrtvih” u obliku čet botova

Tehnološki gigant Microsoft podnio je zahtjev za patent koji omogućava „digitalnu reinkarnaciju“ preminulih u obliku …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *