Zatvara se najveća željezara u Evropi?

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je da će Italija biti “nepopustljiva” u odnosu na preuzete obaveze Arselor mitala prema italijanskoj željezari Ilva.

Konte je to rekao samo dan pošto je taj čelični gigant poništio kupovinu italijanske grupe.

“Bilo je nadmetanje poslije tendera u okviru javne procedure. Ugovor je postignut i preuzete su ugovorne obaveze i oko toga ćemo biti nepopustljivi”, rekao je Konte prilikom posjete Milanu.

Konte je rekao da će učiniti sve da se odbrane te investicije i ljudi koji rade u tom kompleksu, i dodao da treba sjutra da se sastane s rukovodstvom Arselor mitala.

Arselor mital je krajem 2018. preuzeo željezaru Ilva sa njenih 10.700 zaposlenih, od kojih 8.200 u Tarentu na jugu Italije.

Juče je objavio da namjerava da poništi tu kupovinu, što je izazvalo šok u Italiji iz straha zbog ugroženih radnih mjesta.

Kao opravdanje za tu odluku francusko-italijanski proizvođač čelika naveo je da je italijanski parlament povukao pravnu zaštitu kompanije za uspostavljanje ekološkog plana na izuzetno zagađenoj lokaciji u Tarentu.

Italijanski premijer je rekao da pravna zaštita nije predviđena ugovorom. On kao i drugi italijanski zvaničnici smatra da je to samo pretekst kojim se skriva prava namjera Arselor mitala da zatvori taj pogon.

Sindikalni predstavnici u Tarentu su rekli juče da su spremni na sve da izbjegnu zatvaranje fabrike, koja se smatra najvećom željezarom u Evropi. Po njihovim riječima to bi bila socijalna bomba.

Kada je preuzeo italijansku željezaru u Tarentu Arselor mital se obavezao da uloži 2,4 milijarde evra u periodu od pet godina da poboljša proizvodnju i ubrza čišćenje zagađenja.

Ta lokacija važi za jednu od najzagađenijih u Evropi i u centru je velikog sudskog procesa.

Stručnjaci na koje se poziva italijansko tužilaštvo ocjenjuju da od 11.500 smrtnih slučajeva registrovanih u okolini između 2004. i 2010. godine 7.500 je posljedica kardio-respiratornih bolesti i oboljenja raka čiji uzrok se pripisuje toksičnim emisijama visokih peći.

Check Also

Bivši vlasnik Kombinata aluminijuma izgubio još jedan spor

Vrhovni sud odbio je zahtjev En plus grupe za reviziju sudskog postupka u kojem je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *