NLB najavljuje dalje širenje – meta Albanija, uskoro i podređene obveznice

Londonska berza obilježila je prvu godišnjicu uvrštenja Nove Ljubljanske banke koja je na najvećem evropskom tržištu kapitala zastupljena globalnim vlasničkim potvrdama (GDR).

“Uvrštavanje u Londonu posebna je privilegija jer donosi pristup globalnim ulagačima i globalnoj finansijskoj industriji”, rekao je tom prilikom predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak, prenosi portal Indikator.

Model privatizacije NLB-a po njegovom mišljenju može biti model za cijelu regiju. NLB je sada u vrlo dobroj formi, isplatila je prve dividende i rezultati su u skladu s očekivanjima.

Nova ljubljanska banka planira se proširiti, a osim jačanja u Srbiji kupovinom Komercijalne banke, potencijalno tržište je Albanija, kazao je predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak prilikom obilježavanja prve godišnjice uvrštenja Nove Ljubljanske banke na Londonskoj berzi.

Brodnjak je utvrdio da model privatizacije NLB-a može biti model za cijelu regiju. NLB je, prema njegovim riječima, u vrlo dobroj formi, isplatila je prve dividende i rezultati su u skladu s očekivanjima.

Brodnjak je kazao da NLB ponovo planira započeti sa leasingom i faktoringom početkom sljedeće godine, a sve obaveze i ograničenja padaju na prodaju osiguranja NLB Vita.

Gotovo 180 miliona eura NLB Global Certificate of Ownership (GDR) trgovalo se na Londonskoj berzi od kada je kotacija započela 14. novembra prošle godine. Cijena udjela je varirala, ali danas iznosi 55 eura, što je nešto više nego na početku uvrštenja prošle godine (51,50 eura).

NLB planira izdati podređene obveznice, a u saradnji sa UBS Investment Bankom priprema niz sastanaka sa investitorima obveznica širom Evrope između 6-8. novembra.

Ako tržišni uvslovi to dopuste, izdavaće podređene obveznice, procijenjene na do 200 miliona eura, s rokom dospijeća od deset godina i mogućnošću prijevremenog raskida nakon pet godina. Obveznice će biti ponuđene poznatim investitorima izvan Sjedinjenih Država.

Londonska berza procjenjuje da je NLB privukla vrlo širok spektar kvalitetnih ulagača u teškim uslovima na tržištima, od Bregzita do tenzija u trgovini. Gotovo polovina njih nalazi se u Velikoj Britaniji, mnogi iz SAD-a i drugih dijelova svijeta, što ukazuje da postoji interes za NLB i regiju u kojoj djeluje.

Check Also

Raičković: Vrijeme je da se struka pita

Ljudi posmatraju krize kao problem, a ja bih rekao izazov da se suočimo sa svim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *