Montenegro Airlines prevezao skoro 600.000 putnika

Dodajte komentar

Nacionalni avio-prevoznik Montenegro Airlines prevezao je za deset mjeseci 593.939 putnika u sve tri kategorije saobraćaja, što je skoro tri odsto, tačnije 17.048 putnika više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz kompanije. Izvršni direktor preduzeća Živko Banjević istakao je da će MA do kraja godine ostvariti zacrtani plan i prevesti oko 660.000 putnika, i time premašiti prošlogodišnji rekord od 645.000 putnika. Kada je riječ o oktobru, nacionalna aviokompanija prevezla je 52.983 putnika u sve tri kategorije saobraćaja, što je osam odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, pišu Dnevne Novine.

Pri tome, zadržaćemo udio u tržištu između četvrtine i trećine od ukupnog broja putnika na crnogorskim aerodromima, u konkurenciji i od preko 50 aviokompanija”, rekao je Banjević, dodajući da su u MA veoma zadovoljni postignutim rezultatima, sob žirom da su ostvareni u uslovima sve jače konkurencije na tržištu.

U MA navode i da je porast broja putnika recipročan porastu obima saobraćaja u odnosu na prošlu godinu, koji takođe iznosi oko tri odsto, dok je prosječna popunjenost putničke kabine veća u odnosu na isti period prošle godine.

“To znači da su operativni resursi pažljivo i odgovorno planirani i utrošeni”, rekli su u kompaniji, ističući da na taj način nastavljaju sa odličnim komercijalnim rezultatima koji su bolji u odnosu na prethodnu godinu i za sada najbolji u 25-godišnjoj istoriji poslovanja.

Banjević je ukazao i da u posljednje vrijeme svjedočimo bankrotstvu nekoliko velikih evropskih avio-kompanija.

Otežavajuće okolnosti i izazovi u komercijalnoj avijaciji su doveli do, maltene, tektonskih poremećaja na evropskom i svjetskom tržištu. MA nije pošteđen od svega toga, naprotiv, nikada nije bilo teže baviti se ovim poslom, a opet su uz podršku vlasnika postignuti odlični rezultati”, naglasio je Banjević. D.J.

Izvršni direktor kompanije ističe i da MA crnogorskoj privredi godišnje doprinosi oko 150 miliona eura.

“MA sam prihoduje između 70 i 80 miliona eura godišnje, tako da smo po obrtu u samom vrhu među državnim preduzećima. Već od toga se 15 DO 20 odsto potroši direktno u Crnoj Gori. Kada se to doda na indirektni doprinos MA crnogorskoj turističkoj i ukupnoj privredi koji je utvrđen istraživanjem tržišta, ispostavlja se da je ukupan doprinos MA na godišnjem nivou veći od 150 miliona eura. Priliv iz te mase u budžet u velikoj mjeri premašuje ostvarenu podršku”, poručio je Banjević.

On smatra i da se podrška vlasnika nacionalnoj aviokompaniji u Crnoj Gori predstavlja mahom u negativnom kontekstu.

“U javnosti se stiče pogrešan utisak da je MA na državnom budžetu, da samo uzima i ništa ne doprinosi”, ukazao je Banjević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *