Crnogorska industrija plaća najjeftiniju struju

Dodajte komentar

Izvještaj o rezultatima praćenja internih tržišta električne energije i prirodnog gasa u prošloj godini, odnosi se na članice EU, a u određenom dijelu i za ugovorne strane Energetske zajednice među kojima je i Crna Gora.

Najniža cijena električne energije za industrijske potrošače prošle godine u Crnoj Gori iznosila je 5,36 centi po kilovatsatu, dok je najviša industrijska cijena u regionu, od 7,59 centi, zabilježena u Sjevernoj Makedoniji, navodi se u Godišnjem izvještaju Agencije za saradnju energetskih regulatora (ACER).

Izvještaj o rezultatima praćenja internih tržišta električne energije i prirodnog gasa u prošloj godini, odnosi se na članice EU, a u određenom dijelu i za ugovorne strane Energetske zajednice (EZ) među kojima je i Crna Gora, pišu Dnevne Novine.

Trend rasta cijene električne energije za domaćinstva u ugovornim stranama EZ nastavljen je i u 2018. godini, dok je nakon višegodišnjeg smanjenja, cijena za industriju počela da se povećava”, istaknuto je u izvještaju.

Kako se navodi u podacima za 2017. godinu, cijena struje za industrijske potrošače je u većini ugovornih članica EZ smanjivana od 2013. do 2017. godine 19 odsto, sa 6,5 centi po kilovatsatu na 5,2 centa. Ipak, prošle godine je uslijedilo uvećanje.

“Najveći rast na nivou godine, od 17 odsto, primijećen je u Sjevernoj Makedoniji, gdje je električna energija poskupjela sa 6,46 centi u 2017. godini na 7,59 centi u prošloj”, konstatovano je u izvještaju.

Sjeverna Makedonija je na taj način pretekle Srbiju, lidera iz 2017.

Cijena električne energije u ugovornim stranama EZ bila je prošle godine u prosjeku oko 60 odsto prosječne cijene za iste potrošače u članicama EU, što je promjena u odnosu na 2017, kada je iznosila oko 50 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *