Veliki pad neto dobiti Sberbanke u trećem kvartalu 2019. godine

Ruska Sberbanka je u trećem tromjesečju zabilježila za trećinu manju neto dobit zbog gubitka povezanog sa prodajom turske Denizbanke, najvećeg ogranka izvan Rusije, pokazao je poslovni izvještaj najveće ruske banke.

Neto dobit u trećem kvartalu iznosila je 156,1 milijardu rubalja (2,45 milijardi dolara), što je smanjenje za gotovo 32 odsto u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, pokazali su rezultati poslovanja.

Glavni razlog pada neto dobiti u trećem kvartalu je prodaja Denizbanke zbog koje je zabilježen gubitak od 74,7 milijardi rubalja, najvećim dijelom proizišao iz negativnih kursnih razlika, navode u ruskoj banci.

Sberbanka je prodala turski ogranak Emirates NBD Groupu za 170,7 milijardi rubalja (2,7 milijardi dolara).

Kada bi se isključila prodaja Denizbanke, neto dobit bi u trećem kvartalu iznosila 230,8 milijardi rubalja i bila za 6,3 odsto veća nego u istom razdoblju prošle godine.

Neto prihodi od kamata pali su u trećem tromjesečju 1,5 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 353,9 milijardi rubalja.

Neto prihodi od naknada i provizija porasli su 15,1 odsto, na 130 milijardi rubalja.

U prvih devet mjeseci 2019. Sberbank je poslovala sa neto dobiti od 633 milijarde rubalja, što je smanjenje za 3,4 odsto u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, pokazuje finansijski izvještaj.

Check Also

Analiza poslovanja kompanija koje čine sastav indeksa MNSE10 na kraju III kvartala 2019. godine

Montenegroberza AD Podgorica je na osnovu devetomjesečnih finansijskih iskaza emitenata za 2019. godinu, odradila analizu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *