Raste broj islamskih finansaijskih institucija

Broj islamskih financijskih institucija i dalje raste širom svijeta, pokazuje izvještaj The Bankera. Imovina banaka usklađenih sa šerijatom porasla je za 8,05%, na 1656 triliona dolara tokom 2018., pokazuje izvještaj.

Dok su zemlje Golfskog vijeća saradnju (GCC) i ostatak Bliskog Istoka zabilježili jednocifren rast na ljestvici za 2018., zadnji je imao rast imovine od 13,36% na ljestvici za 2019., podstaknut rastom tržišta kao što je Iran.

Dok je GCC i dalje najveća svjetska podregija u pogledu šerijatski usklađene imovine, njen rast bio je prigušeniji 3,17%, što je znak i veličine regije i njene komparativne zrelosti.

Dominacija šireg regiona Bliskog Istoka i sjeverne Afrike (MENA) potvrđena je na popisu deset najbrže rastućih institucija u godini s potpuno šerijatskim institucijama s više od 500 miliona dolara imovine.

Osam od deset njih smješteno je u široj regiji, a iranska Day bank vodi u uvećavanju imovine sa rastom od 103 posto. Iran ima pet od 10 zajmodavaca u rangiranju, s britanskom bankom Gatehouse Bank, turskom Ziraat Katılım Bankası i Faisal islamic Bank i Farmers Commercial Bank, obje iz Sudana, koje su jedine institucije izvan regije MENA.

Iako je iranski islamski bankarski sektor najveći u svijetu, i dalje je (možda jedinstveno) podložan vanjskim šokovima, a slaba regulatorna kontrola i centralna banka kojoj nedostaje neovisnost predstavljaju dva izazova s ​​kojima se suočava.

I dok su iranske banke ostvarile rast u 2018. godini, uticaj svježih američkih sankcija, najavljenih u novembru 2018., vjerovatno će ugroziti sadašnji plasman na ljestvici sljedeće godine, prognozira The Banker.

 

Check Also

Air Montenegro organizovao prve charter letove sa tržišta zemalja Baltika

Imajući u vidu značaj emitivnih tržišta zemalja Baltika, Estonije, Litvanije I Letonije na turistički promet …

Leave a Reply

Your email address will not be published.