Macron u Šangaju poziva na zajednički nastup EU-a prema Kini

Dodajte komentar

Emmanuel Macron je u ponedjeljak počeo svou drugu posjetu Kini pozivajući Evropljane da govore i nastupaju zajedno kako bi imali veći uticaj u ekonomskim pitanjima u trenutku kada je trgovinsko suparništvo Washingtona i Pekinga dostiglo vrhunac.

“Postoje nacionalne agende (…) ali što više nastupamo kroz francusko-njemačku saradnju a tek posle kao Evropljani, to je veća naša vjerodostojnost i rezultati”, rekao je francuski predsjednik nekoliko sati nakon dolaska u Šangaj.

Izjavu je dao pred francuskim i njemačkim poduzetnicima, učesnicima ekonomskog sajma u Šangaju, godišnjeg sajma na kojemu je Francuska ove godine počasni gost.

Emmanuel Macron će posjetiti sajam u utorak ujutro u društvu kineskog kolege Xi Jinpinga koji je u ponedjeljak naveče priredio svečanu večeru za čelnike koji su dobili pozivnicu za sajam.

Francuski predsjednik je htio da ga na ovom putovanju prate njemačka ministarka prosvjete i nauke Anja Karliczek i europski povjerenik za poljoprivredu, Irac Phil Hogan koji će u novoj Komisiji biti zadužen za trgovinu.

“U sve nemirnijim međunarodnim prilikama” treba pokazati da je jača “europska saradnja” nužna kako bi se uspješno nosili s velikim kineskim i američkim kompanijama.

Takvo je jačanje nužno ne samo na ekonomskog i na tehnološkom polju – na koncu je osjetljivo pitanje 5G – nego i na klimatskom.

“Ne budemo li osnažili našu saradnju, nećemo imati rezultate” nakon istupanja Sjedinjenih Država iz klimatskog sporazuma, rekao je.

Macron je usto najavio da će u srijedu potpisati ugovor o oznakama zaštićenog geografskog porijekla (IGP) koje potvrđuju podrijetlo evropskih proizvoda koji ulaze na kinesko tržište.

Kineski predsjednik pak želi učvrstiti svoje veze s Evropljanima u trenutku kada se ekonomija njegove zemlje usporava, a taj trend dodatno pogoršava trgovinski rat s SAD-om.

Francuski predsjednik će u utorak otvoriti novi Centar Georgesa Pompidoua, novi kulturni centar u metropoli s 24 miliona stanovnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *