Generalna direktorica EBRD za Centralnu i Jugoistočnu Evropu u posjeti Crnoj Gori

Dodajte komentar

Generalna direktorica EBRD-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, Charlotte Ruhe, posjetiće Crnu Goru 6. i 7. novembra, kako bi se sastala sa visokim zvaničnicima Vlade i predstavnicima poslovne zajednice.

Tokom ove posjete Ruhe će se sastati sa predsjednikom Milom Đukanovićem, ministrom finansija, Darkom Radunovićem i gradonačelnikom Podgorice, Ivanom Vukovićem.

“Na sastancima će Ruhe istaći podršku koju EBRD može da ponudi kroz investicije, savjetodavne usluge i politički dijalog, da dodatno promoviše ekonomski i institucionalni razvoj Crne Gore. EBRD se obavezala da pomogne jačanje privrede koja omogućuje ljudima, a naročito mladima, da koriste svoje talente i iskoriste prednosti svoga rada u sopstvenoj zemlji”, anavodi se u saopštenju EBRD.

Ruhe će tokom posjete takođe naglasiti podršku EBRD-a aspiracijama zemlje da postane članica Evropske unije, kao i bančinu podršku regionalnoj integraciji. Pregovori o pristupanju između Crne Gore i EU počeli su 2012. godine i do sada su otvorena 32 od 33 poglavlja.

“Generalna direktorica EBRD-a će još jednom apostrofirati EBRD angažman na polju politika i reformi, kako bi se promovisala vladavina prava i borba protiv takozvane “sive ekonomije”. Nelojalna konkurencija i dalje se izdvaja kao prepreka za razvoj privatnog sektora u Crnoj Gori. Ruhe će takođe posjetiti lokalna mala preduzeća kako bi razgovarala o poslovnom ambijentu i pristupu finansijama. EBRD strategija za Crnu Goru je da privatni sektor učini konkurentnijim, da promoviše “zeleni” rast kroz projekte koncentrisane na obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, i dalje integrisanje zemlje u regionalne i evropske ekonomije poboljšanjem infrastrukture i energetske povezanosti”, navodi se u saopštenju banke.

To će, kako se dodaje, zahtijevati velika ulaganja Crne Gore u infrastrukturu, koja obuhvata ne samo puteve, aerodrome i željeznice, nego i opštinsku infrastrukturu, u koju spada upravljanje otpadom, vodosnabdijevanje i tretman voda.

“EBRD takođe smatra da uspješna privreda mora da bude inkluzivna privreda. U septembru je Banka u Crnoj Gori pokrenula svoj program “Žene u biznisu”, u cilju podrške ženskom preduzetništvu kroz pružanje finansijskih i savjetodavnih usluga. Program je podržan od strane vlade Švedske i Luksemburga”, kazali su iz EBRD.

Ova posjeta se organizuje u susret narednom Investicionom samitu za Zapadni Balkan, koji Banka organizuje i čiji će biti domaćin u Londonu u februaru sljedeće godine.

Do danas, EBRD je podržala preko 63 projekata sa kumulativnim obim poslovanja od oko 578 miliona eura za investicije u vrijednosti od preko 1 milijarde. Crna Gora je najveći korisnik EBRD finansija po glavi stanovnika. EBRD je spremna da podrži ove investicije u saradnji sa EU i Investicionim okvirom za Zapadni Balkan.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *