Vektra Jakić se zadužila 3,5 miliona bi sačuvala imovinu

Dodajte komentar
Vektra Jakić

Da bi spasio imovinu od prodaje, koju traže radnici “Vektre Jakić” kako bi naplatili zarađene plate, Dragan Brković je dostavio ugovor o zaduženju ove kompanije kod Vektre investment, čiji je izvršni direktor njegov sin Boris Brković.

Nekadašnji radnici “Vektre Jakić” apelovali su na nadležne državne službe da konačno riješe pitanje naplate njihovih potraživanja, jer tvrde da Poreska uprava kao i vlasnik kompanije Dragan Brković ometaju izvršenje sudskih presuda. Radnici tvrde da je javni izvršitelj nedavno popisao imovinu “Vektre Jakić”, koju nije bila popisala Poreska uprava, kako bi se ona prodala i namirile plate zaposlenim radnicima. Dok su radnici čekali prodaju imovine pojavio se ugovor, koji svjedoči da se “Vektra Jakić” zadužila kod Vektre investment, koja je u vlasništvu Vektre Montenegro, za tri i po miliona eura, kao i da je javni izvršitelj popisao imovinu zaloga za pomenuto zaduženje.

Izvršitelj je popisao stvari u kuhinji, prostoru za boravak i odmor službenika, restoranu, magacinu i vešerajnici. Tom prilikom niko iz uprave nije pominjao da su pomenute stvari založene za zaduženje koje iznosi tri i po miliona eura, kod Vektre investment. Nakon par dana pojavio se ugovor koji se odnosi na zaduženje i koji je naslovljen na datum od dva dana ranije, nego što je izvršen popis imovine od strane javnog izvršitelja navodi se u sapštenju radnika “Vektre Jakić, kojima ova kompanija duguje za plate oko 70 hiljada eura.

Radnici “Vektre Jakić” traže da se istraži kada se ova kompanija zadužila za tri i po miliona eura i gdje je novac otišao.

– Očigledno je da se želi sačuvati imovina od prodaje kako bi se naplatile radničke plate. Ako se Dragan Brković zaista zadužio kod svog sina za tri i po miliona eura, onda treba vidjeti je li postajao taj novac i gdje je završio. Postoji osnovana sumnja da je ugovor samo uprazno sastavljen kako bi se radnici onemogućili da naplate svoja potraživanja, navodi se u saopštenju.

Pritom radnici “Vektre Jakić optužuju i Poresku upravu da štiti imovinu Dragana Brkovića od prodaje jer je istu stavila po osnovu dugovanja za poreze pod zalogu.

– Poreska uprava je izvršila popis imovine 7. marta, a do dana današnjeg nije oglasila njenu prodaju. Po važećim zakonskim propisima to je trebalo da uradi, ali Poreska uprava je najbolji čuvar imovine “Vektre Jakić. Svakako imovina se čuva od radnika kojima je Dragan Brković ostao dužan i po deset plata, navodi se u saopštenju radnika i ističe da se sve radi kako bi se Draganu Brkoviću sačuvala imovina.

Čak raspolažemo nekim saznanjima da službenici Poreske uprave u Pljevljima vrše pritisak na javnog izvršitelja da ne pokreće nove zahtjeve za prodaju imovine “Vektre Jakić i pored činjenice da prilikom prodaje imovine novac ide Poreskoj upravi tvrde radnici kompanije.

Tokom prethodne dvije godine radnici “Vektre Jakić” su u više navrata tuži li ovu kompaniju po osnovu duga za plate.U nekoliko navrata uspjeli su da preko javnog izvršitelja prodaju imovinu kompanije i da naplate svoja potraživanja. Prodaja i naplata takve vrste je vršena sve do marta ove godine kada je Poreska uprava izvršila popis pokretne imovine ove kompanije i stavila zalogu na istu. Od tada novac od svega što se proda ide na račun Poreske uprave. Radnici su tražili da Poreska uprava nakratko povuče svoju blokadu kako bi se prvo naplatile zaostale plate, ali je iz Poreske uprave saopšteno da to nije moguće. Međutim, radnici su saznali da Poreska uprava nije popisala pokretnu imovinu u radničkoj kuhinji, restoranu, vešerajnici i luksuzno opremljenom prostoru za boravak službenika uprave. Od javnog izvršitelja je zatražen popis imovine koja vrijedi više stotina hiljada eura, ali je njenu prodaju spriječio ugovor o zaduženju Dragana Brkovića kod njegovog sina.

Poreska uprava neće povlačiti blokadu računa

Tokom proteklog mjeseca iz Poreske uprave je saopšteno “Danu” da oni neće povlačiti blokadu računa “Vektre Jakić” kako bi radnici ili neki drugi povjerioci, prodajom imovine ove kompanije naplatili svoja potraživanja. Na naša pitanja, upućena prošle nedjelje, koja su se odnosila na prodaju imovine “Vektre Jakić” od strane Poreske uprave kako bi se naplatili dugovi po osnovu poreza, odgovori nijesu stigli.

(Izvor: Dan)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *