Sajt ima 83% firmi, na društvenim mrežama se reklamira 55 odsto

Dodajte komentar

Svoj vebsajt ima 83,6 odsto crnogorskih preduzeća, što je za 3,6 odsto više nego godinu ranije, navedeno je u izvještaju Zavoda za statistiku Monstat o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima u 2019. godini.

Od onih firmi koje imaju sajt 70,9 odsto je izjavilo da ga koriste kako bi svojim klijentima i kupcima omogućili pristup proizvodnim katalozima i cjenovnicima, što je neznatno više nego u protekle dvije godine 70,6 i 69,5 odsto.

Mogućnost da se reklamiraju na društvenim mrežama koristi 55,8 odsto preduzeća koliko ih “posjeduje linkove ili reference na profilnim društvenim mrežama”. To je neznatno više nego prošle godine kada je taj procenat iznosio 55,3 odsto, ali značajno više nego 2017. kada je profile na društvenim mrežama koristilo 49,4 odsto crnogorskih firmi.

Prema istom istraživanju Monstata, u Crnoj Gori 98,6 odsto preduzeća koristi računare u svom poslovanju. A od tog broja 99,3 odsto firmi ima pristup Internetu. U odnosu na 2018. godinu zabilježen je rast od 0,1 odsto preduzeća koja koriste računare u svom poslovanju.

U sektorima proizvodnja, energija i građevinarstvo 4,6 odsto firmi ne koristi računar u svom poslovanju, dok je u ostalom nefinansijskom sektoru računar koristi svih 100 odsto kompanija.

Monstatovo istraživanje pokazuju da 28,2 odsto preduzeća za pristup Internetu koristi brzinu od dva do deset megabita u sekundi (Mbit/s). Brzine od deset do 30 megabita u sekundi koristi 27,9 odsto firme, a sa brzinama od 30 do 100 megabita u sekundi radi 24,9 odsto preduzeća. Brzine veće od 100 megabita u sekundi koristi 18,1 odsto kompanija, dok brzinu internet konekcija manju od dva megabita u sekundi ima svega 0,9 odsto firmi.

Od preduzeća koja imaju pristup Internetu, 98,5 odsto koristi DSL ili neku drugu vrstu fiksne širokopojasne konekcije sa Internetom, dok je 71,5 odsto preduzeća navelo da koriste mobilnu širokopojasnu konekciju. Ovo pokazuje i da dio preduzeća ima obje vrste konekcija.

U odnosu na prethodnu godinu zabilježen je rast od 6,3 odsto preduzeća koja koriste mobilnu širokopojasnu konekciju, dok kod DSL i druge fiksne širokopojasne internet veze rast iznosi 0,2 odsto.

Kako je navedeno u metodologiji istraživanja, Monstat je ove podatke dobio na osnovu stratifikovanog uzorka od 600 preduzeća, koji imaju deset i više zaposlenih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *