Prilikom ulaska u države EU građanima će skenirati lice i tražiti otiske prstiju

Državljani Crne Gore će najvjerovatnije od 2022. godine pored pasoša prilikom ulaska u države Evropske unije morati da skeniraju lice i daju otisak prstiju, saopšteno je portalu CdM iz Uprave policije.

Naime, EU od 2022. planira uvođenje sistema evidentiranja ulaza i izlaza na sengenskim granicama kojim će biti izbačeno pečatiranje pasoša. Sektor crnogorske granične policije još nije zvanićno obaviješten o novim mjerama koje EU planira da uvede od februara 2022. godine, a koje se odnose na granične provjere crnogorskih državljana prilikom ulaska u zemlje EU.

-Međutim, na osnovu raspoloživih informacija sa konferencije koju je organizovao Fronteks, možemo reći da se ove mjere odnose na uvođenje novih IT sistema u okviru tzv. EU paketa pametne granice. Naime, EU je ranije donijela propise o uvođenju novih IT sistema za granične provjere u cilju efikasnije kontrole lica koja nijesu državljani država članica EU i brže provjere dužine boravka na teritorijama država članica, kazali su iz Uprave policije .

Početak upotrebe dva IT sistema iz pomenutog paketa, ETIAS (koji podrazumijeva skeniranje lica i otisaka prstiju) i EES (Entry-Exit System), je planiran početkom 2022. godine.

-Početak primjene ovih sistema za naše državljane predstavljaće obavezu da prije početka putovanja u zemlje članice EU unesu u ETIAS svoje osnovne lične podatke i odgovore na ponuđena sigurnosna pitanja. Pristup ovom paketu će biti moguć preko sajta ili aplikacije za mobilni telefon. U roku od nekoliko minuta će građanin na isti naćin dobiti odgovor da li ima prepreka za ulazak u EU i to na osnovu automatske provjere kroz baze podataka određenih EU agencija i zemalja članica, objasnili su iz Uprave policije.

Ukoliko eventualno bude nešto sporno tokom automatske provjere od našeg državljanina će se na isti način tražiti da unese dodatne podatke, nakon čega će u roku od nekoliko dana preko sistema dobiti odgovor da li će mu se dozvoliti ulazak u EU.

-U slučaju negativnog odgovora građanin će imati pravo žalbe, a procedura za žalbu će biti sadržana u odgovoru, ističu u Upravi policije.

Ova provjera preko ETIAS-a će koštati pet eura i važiće tri godine.

Check Also

Luka Kotor: Smijenjena i Snežana Jonica

Direktorica administrativnog sektora Luke Kotor Snežana Jonica, smijenjena je sa mjesta sekretara tog akcionarskog društva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *