Obilaznica oko Budve tokom 2021. godine

Dodajte komentar
Budva

Obilaznica oko Budve, koja će se graditi u okviru projekta izgradnje Jadransko-jonskog koridora, koji će Crnu Goru povezati sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom, počeće da se radi tokom 2021. godine, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

Oni su saopštili da je za izgradnju ovog koridora dobijena značajna pomoć Evropske unije. Kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan Crna Gora dobila je do sada oko 9,5 miliona eura.

“Dobijena pomoć u prvom redu se odnosi na izradu studije izvodljivosti za jadransko-jonski koridor kroz Crnu Goru i Albaniju. Ta studija bi trebalo da bude gotova u prvom kvartalu sljedeće godine. Tako da ćemo tu imati one ekonomske pokazatelje koji su nam od značaja za dalju realizaciju tog kompletnog koridora”, kaže iz Ministarstva saobraćaja Angelina Živković, a prenosi Nova M.

Ona je precizirala da će brza saobraćajnica imati četiri obilaznice i to oko Herceg Novog, Tivta, Budve i Bara.

“U tom sistemu prioritet je dat obilaznici Budva iz razloga što već postoji ozbiljan obim saobraćaja, odnosno prosječni godišnji-dnevni saobraćaj dostiže 12.000 vozila gdje se upravo opravdava činjenica da se gradi ta brza saobraćajnica. Četiri miliona eura je dobijeno granta da se odradi idejni projekat za ukupnu obilaznicu oko Budve na trasi brze saobraćajnice”, navodi Živković.

Ističe da će obilaznica oko Budve biti duga oko 30 kilometara. Osim idejnog projekta, dodala je, radi se i Glavni projekat i Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu i društvo. Takođe, ona navodi da su za kofinansiranje izgradnje prioritetne komponente obilaznice oko Budve, obezbijeđena bespovratna sredstva od 40 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *