Prihodi Alibabe porasli 40 odsto

Dodajte komentar

Kineski div u elektronskoj trgovini, Alibaba, prijavio je povećanje kvartalnih prihoda za 40 odsto, što je bolje od očekivanog i rezultat je snažnog rasta e-trgovine i računarstva u oblaku.

Prihodi kompanije porasli su na 119,02 milijarde juana (16,91 milijardi dolara) u drugom kvartalu završenom 30. septembra, u odnosu na 85,15 milijardi juana iz istog perioda prošle godine, prenosi agencija Reuters.

Analitičari su očekivali prihode od 116,8 milijardi juana, prema podacima IBES-a koje je objavio Refinitiv.

Neto dobit kompanije koja pripada običnim vlasnicima porastao je na 72,54 milijarde juana sa prošlogodišnjih 20,03 milijarde juana, zahvaljujući jednokratnom dobitku vezanom za udio Alibabe u kompaniji Ant Financial.

Akcije Alibabe, listane na Njujorškoj berzi, porasle su za više od dva posto na 180,25 dolara uoči početka trgovanja.

Kineska kompanija prvenstveno zarađuje od prodaje usluga reklamiranja i promocije trećim trgovcima koji svoje proizvode nude na Alibabinim sajtovima za e-trgovinu, kao što su Taobao i Tmall.

Prodaja u Alibabinom sektoru e-trgovine porasla je za oko 40 posto na 101,22 milijarde juana, dok je poslovanje računarstva u oblaku ostvarilo skok prihoda od 64 posto na 9,29 milijardi juana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *