Za nove ski centre više od 100 miliona eura

Vodeći se opredjeljenjem da valorizacija prirodnih potencijala sjevera Crne Gore doprinosi unapređenju turističke privrede i povećanju kvaliteta života građana sa tog područja, ušlo se u ambicioznu kampanju izgradnje novih ski centara, u vrijednosti više od 100 miliona eura, navodi u Izvještaju o radu Demokratske partije socijalista između dva K.ongresa, Ističe se da je u izgradnju ski centra Kolašin 1600, koji je otvoren u februaru 2019. godine, uloženo oko 17 miliona eura.

Ugovoreni su, a dijelom već i započeti, radovi na budućim skijalištima Cmiljača u Bijelom Polju, Žarski u Mojkovcu i Hajla u Rožajama.

“Izgradnjom saobraćajnice od Bistrice do manastira Podvrh u Bijelom Polju, krenulo se u realizaciju nove turističke atrakcije – Đalovića pećine, čija je procijenjena vrijednost oko 18 miliona eura””, piše u dokumentu.

U oblasti zaštite životne sredine sanirane su deponije na Žabljaku 2017. i na Cetinju 2018. godine.

Žabljak je krajem 2015. godine dobio novo reciklažno dvorište sa transfer stanicom, a sredinom ove godine počela je izgradnja takvog objekta i u Mojkovcu.

“Novi sistem za prečišćavanje otpadnih voda i unapređenje kanalizacione i vodovodne infrastrukture u Beranama značajno će uticati na povećanje kvaliteta života i zaštitu prirodnih resursa Berana. Vrijednost ovog projekta je 12 miliona eura, uz dominantno finansiranje iz IPA fodnova Evropske unije”, stoji u Izvještaju.

Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u Rožajama otvoren je 2016. godine.

Rekonstrukcija zgrade osnovne škole u Kotoru završena je 2016. godine, dok je sredinom ove godine završena izgradnja nove Srednje mješovite škole u Golubovcima u vrijednosti od 4,5 miliona eura.

U Bijelom Polju su početkom 2019. godine krenuli radovi na novoj osnovnoj i muzičkoj školi, u koju će biti uloženo 5,4 miliona eura.

“U oviru aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope vrijednom 10 miliona eura, intenzivno se radi na povećanju kapaciteta za boravak najmlađe populacije”, podaci su iz Izvještaja.

Otvorena su dva vrtića u Podgorici, jedan u Tuzima, a u toku je priprema za realizaciju novih vrtića u Ulcinju, Pljevljima, Baru i još jednog u Podgorici.

Prepoznajući neophodnost većeg ulaganja u projekte namijenjene starijoj populaciji, prošle godine je izgrađen Dom starih u Pljevljima, a u toku je izgradnja objekata u Nikšiću i Podgorici.

U rekonstrukciju lokalnih puteva i gradskih saobraćajnica na teritoriji Crne Gore u periodu 2015-2019. godine iz kapitalnog budžeta je uloženo više od 21 milion eura.

Check Also

Prava slika vašeg organizma u rukama stručnjaka

Kompletna radiološka dijagnostika za vas i vašu porodicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *