Rusija spremna za svoj internet

Dodajte komentar

Ruske vlasti osigurale su pravne mogućnosti gašenja interneta u toj zemlji, nakon što je, potpisom Putina, kontroverzni zakon stupio na snagu.

Vlada namjerava da stvori infrastrukturu za “suvereni” internet, što je predstavila kao nužnost za obranu protiv vanjskih kibernetičkih napada.

Kritičari vide mjeru kao korak prema većoj cenzuri.

“Država sada prvi put ima potpunu tehničku kontrolu nad internetom”, rekao je ruski stručnjak za internet Aleksandar Isavnin iz neprofitnog udruženja protiv cenzure Roskomsvoboda za dpa.

“Dok su prethodno davatelji internetskih usluga djelovali pod slobodno tržišnim uslovima, sada ruska država može imati kontrolu”, kaže Isavnin.

Ruski internetski promet usmjeravaćemo putem čvorišta u zemlji, čija se infrastruktura tek treba izgraditi. Pružaoci internet usluga moraju instalirati opremu potrebnu za uspješnu tranziciju.

Brojne internetske stranice opozicije već su blokirane u Rusiji. Hiljade ljudi protestovalo je protiv zakona koji je predsjednik Vladimir Putin potpisao u maju.

Dmitrij Peskov, Putinov portparol, tvrdi kako se Rusija ne želi isključiti s interneta, već se priprema za mogućnost da joj Zapad isključi internet.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *