Deficit budžeta je za prvih devet mjeseci 38,4 miliona eura

Deficit budžeta je za prvih devet mjeseci iznosio 38,4 miliona eura ili 0,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je za 177,8 miliona eura manje u odnosu na planirani, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Deficit budžeta je u periodu od januara do septembra bio manji i u odnosu na isti prošlogodišnji period i to 2,2 miliona eura, odnosno 5,5 odsto.

“U septembru je zabilježen suficit tekuće budžetske potrošnje u iznosu od 121,6 miliona eura ili 2,5 odsto BDP-a, što ukazuje da se tekuća potrošnja finansira iz izvornih prihoda, čime se ispunjava jedno od osnovnih fisklanih pravila kada je u pitanju planiranje, odnosno realizacija budžeta”, navodi se u izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za prvih devet mjeseci.

Prihodi budžeta su u periodu od januara do septembra iznosili 1,34 milijarde eura ili 27,9 odsto BDP-a, što je u odnosu na plan i isti prošlogodišnji period više 34,6 miliona, odnosno 65,2 miliona eura.

“Sve najznačajnije kategorije poreskih prihoda zabilježile su rast u odnosu na isti period prošle godine, pri čemu je naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) veća 56,3 miliona eura, doprinosa 19,2 miliona eura i akciza 12,2 miliona eura”, rekli su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su naveli da je pozitivno odstupanje poreskih prihoda rezultat pozitivnih makroekonomskih kretanja, naplate poreskih potraživanja shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja, sprovođenja redefinisane akcizne politike, kao i jačanja poreske discipline.

Prema podacima iz izvještaja, izdaci budžeta su u period od januara do septembra iznosili 1,38 milijardi eura ili 28,7 odsto BDP-a.

U odnosu na planirane manji su 143,2 miliona eura.

“U strukturi potrošnje, tekuća budžetska potrošnja ostvarena je na nivou od 1,22 milijarde eura i manja je 62,5 miliona eura u odnosu na planiranu, kao rezultat niže realizacije skoro svih kategorija izdataka u okviru tekuće budžetske potrošnje”, dodaje se u izvještaju.

Kapitalni budžet realizovan je u iznosu od 160 miliona eura, što je 33,5 odsto manje od planiranog.

“Niža realizacija kapitalnog budžeta u najvećoj mjeri je rezultat dinamike izvođenja radova na prioritetnoj dionici autoputa, odnosno povlačenja sredstava po tom osnovu”, zaključuje se u izvještaju.

Check Also

Sava osiguranje zapošljava: Saradnik za poslove osiguranja

Akcionarsko društvo Sava osiguranje Podgorica raspisuje O G L A S za radno mjesto SARADNIK …

Leave a Reply

Your email address will not be published.