Lagarde pozvala Njemačku i Holandiju da “odriješe kesu”

Dodajte komentar

Nova predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde rekla je da bi zemlje eurozone s budžetskim viškovima, poput Njemačke i Holandije, trebale povećati potrošnju za podršku rastu eurozone.

Države s “hroničnim budžetskim viškovima kao što su Holandija, Njemačka i nekoliko drugih zemalja svijeta” trebalo bi da “odriješe kesu” kako bi se pomoglo u prevladavanju “trenutnih neravnoteža”, nastavila je.

Lagarde, bivša prva dama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja će u petak zvanično preuzeti posao pod vodstvom ECB-a od Marija Draghija, pozvala je te zemlje da povećaju svoja ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje i inovacije.

Ponovno je pozvala i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na veću budžetsku solidarnost među 19 zemalja koje dijele evropsku valutu.

“Dijelimo valutu, ali ne i onaj važniji dio budžetske politike”, rekla je Lagarde. Prema njenom mišljenju, žalosno je što eurozona još uvijek nema zajednički budžet.

Ministri finansija eurozone složili su se o osnovama malog evropskog budžeta ovog mjeseca. Međutim, budžetski instrument o kojem se pregovara prilično je razrijeđen ambicijom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji želi snažan, samostalan budžet koji bi bio tampon u krizi.

Šefovi država još nisu potvrdili sporazum.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *