Fabrika vode “Lipovo” u bankrotu

Dodajte komentar

Plan reorganizacije fabrike Lipovo nije usvojen, paje za očekivati da uskoro bude proglašen bankrot u još jednoj od kompanija Duška Kneževića, saznaje Pobjeda.

Sudija Privrednog suda Miodrag Anđelić konstatovao je da većina klasa povjerilacanije prihvatila plan koji je podnijela firma Atlas invest kao osnivač fabrike. Na ročištu za odlučivanje o planu reorganizacije glasale su dvije klase i to povjerioci prve klase sa622,4hiljade eura i treće klase sa 1,6 miliona eura priznatih potraživanj a.

U prvom isplatnom redu za usvajanje plana glasalo je 9,25 odsto ukupno prijavljenih potraživanja koji imaju pravo glasa, odnosno 57.275,30 eura, a protiv 86,11 odsto, odnosno 535.979,35 eura. U trećem isplatnom redu za usvajanje plana glasalo je 89,3 odsto ukupno prijavljenih potraživanja, odnosno 1.503.566,99 eura, a protiv 4,38 odsto, odnosno 73.779,99 eura stoji u rješenju sudije Anđelića, koji navodi da, s obzirom na to da većina nije prihvatilaplan, sud nije ni utvrđivao nedostatke plana.

Poreska uprava glasala je protiv, kao i 15 zaposlenih, među kojima i nekadašnji direktor fabrike Jozo Maljević, koji potražuje 23,2 hiljade eura po osnovu zarada i Aleksandar Vujošević koji zbog povrede na radu potražuj e 40 hilj ada eura. PU potražuje 430 hiljada eura, od čega u prvom isplatnom redu 358 hiljada, dok se zaposlenima duguje 200 hiljada eura. Zaplan reorganizacije su, osim članica Atlas grupe koje potražuju 1,6 miliona eura, glasali EPCG sa šest hiljada eura potraživanja, Komunalno Kolašin sa pet hiljada, firma Spin sa osam hiljada i osam zaposlenih.

Planom reorganizacije, koji je podnijet prije nego je u Atlas banku uveden stečaj, bilo je predviđeno da Atlas invest u ovoj banci deponuje 100 hiljada eura za aktiviranje proizvodnje. Fabrika Lipovo je kompletnu imovinu dala Atlas banci kako bi izmirila kredit Jadranskog sajma. Planom je bilo predviđeno da banka fabrici besplatno ustupi opremu, a Atlas invest zemljište. Da plan nije bio dobar, smatrao je vještak finansijske struke Ognjen Jovović, koji je ukazao daje namjera da isključivo prihodima od proizvodnje plate preostale dugove, najrizičniji način namirenja povjerilaca. Namjera najvećih povjerilaca Atlas i Zeta investa bila je da svoja potraživanja pretvore u akcijski kapital.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *