Dojče banka uknjižila gubitak od 832 miliona eura

Dodajte komentar

Dojče banka je saopštilada je u trećem kvartalu 2019. uknjižila neto gubitak od 832 miliona eura, što, prema ocjeni CNBC-a, ukazuje na to da veliki plan restrukturiranja i dalje vrši pritisak na njemačkog kreditora.Tržišni analitičari su predviđali gubitak od 778 miliona eura, prema podacima Refinitiva.

Banka je u trećem kvartalu ostvarila ukupan neto prihod od 5,3 milijarde eura prema 6,2 milijarde eura godinu dana ranije.

Ukupni nekamatni troškovi iznosili su 5,8 milijardi eura, u poređenju sa 5,6 milijardi eura prethodne godine, a koeficijent osnovnog kapitala banke Tier 1 je u trećem kvartalu bio na nivou od 13,4 odsto, naspram 14 procenata u istom periodu 2018.

“Naši kvartalni rezultati su u potpunosti u skladu s našim planovima. Mislim da napredujemo u skladu sa strateškim reformama koje smo najavili tokom ljeta, izjavio je Džejms von Moltke, glavni finansijski direktor Dojče banke za CNBC.

“Naš neto gubitak je nešto bolji nego što smo predvidjeli internim planom, a naš stabilan koeficijent adekvatnosti kapitala od 13,4 odsto na kvartalnom nivou demonstrira šta postižemo”, dodao je on.

Posrnuli njemački zajmodavac bori se sa problemima od globalne finansijske krize 2008. i posledicama potonje dužničke krize u eurozoni. Banka se u proteklom periodu suočila sa novčanim kaznama teškim milijarde dolara, sa pojačanom tržišnom konkurencijom, smanjenjem tržišnih udjela u komercijalnom i investicionom bankarstvu, kao i nizom promena rukovodstva.

Dojče banka planira da, u okviru sveobuhvatnog plana restrukturiranja, do 2022. godine ukine 18.000 radnih mjesta širom svijeta. Na kraju trećeg kvartala ove godine, imala je 89.958 zaposlenih – što je pad od pet odsto u odnosu na godinu ranije.

Akcije banke pale su na jutarnjem trgovanju na berzi za 2,0 procenta, a u proteklih 12 mjeseci su izgubile oko 16 odsto vrijednosti, dodaje CNBC.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *