Stvara se automobilski div vrijedan 50 milijardi dolara?

Italijansko-američki proizvođač automobila Fiat-Chrysler i francuski PSA, vlasnik Peugeota, potvrdili su u srijedu da pregovaraju o spajanju kojim bi nastao 50 milijardi dolara vrijedan div sposoban sposoban da se uhvati u koštac sa skupim tehnološkim i regulatornim izazovima.

Dvije su grupe u odvojenim saopštenjima izvijestile da pregovaraju o stvaranju kompanije koja bi se svrstala među najveće proizvođače automobila u svijetu.

Kompanije su trenutno prisiljene puno ulagati u elektrifikaciju, smanjenje emisija štetnih gasova i novu tehnologiju visoko automatizirane vožnje. Paralelno im muči slabljenje potražnje.

Kako bi se pronašao odgovor na te izazove, u Fiat-Chrysleru se u prvoj polovini godine povela rasprava o mogućnosti povezivanja s Peugeotom da bi potom uprava ipak predložila 35 milijardi dolara vrijedno spajanje s Renaultom, procjenjujući da bi im to donijelo više koristi.

U junu je predsjednik uprave italijansko-američke kompanije John Elkann prekinuo pregovore nakon intervencije funkcionera francuske vlade koji su tražili od Renaulta da prvo riješi probleme u odnosu s japanskim partnerom Nissanom.

Elkann je tom prilikom potvrdio da nastavljaju potragu za partnerom a juče je neimenovani izvor za Reuters izjavio da razgovaraju s PSA-om.

Nadzorni odbor fPSA sastat će se tokom dana kako bi razmotrio mogućnost povezivanja s Fiat-Chryslerom, kazala su danas za Reuters dva upućena izvora. Iz Fiat-Chryslera su u saopštenju poručili tek da za sada nemaju što da dodaju potvrdi o pregovorima.

Francuska država ima 12 posto udjela u PSA-u preko državne banke BPI a vlasničke udjele drže i porodice Peugeot i kineska vlada. Kineska prisutnost mogla bi biti sporna za Sjedinjene Države u slučaju povezivanja, s obzirom na aktualne trgovinske napetosti između Kine i SAD-a, ističe Reuters.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 12. jul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *