Povjerioci od Bolnice “Meljine” traže 40 miliona

Dodajte komentar

Na adresu stečajne uprave PZU Bolnica Meljine stiglo je 77 prijava potraživanja kojima traže 39,7 miliona eura, kazao je stečajni upravnik Žarko Ostojić na jučerašnjem sastanku povjerilaca.

Kako do juče nije podnijeta izjava o namjeri za reorganizaciju, to za posljedicu ima donošenje rješenja o bankrotstvu, konstatovao je Ostojić. Naveo je da zbog obima i složenosti poslova procjena vrijednosti imovine još nije završena, ali je izvjesno da uslova za sprovođenje plana reorganizacije Bolnice Meljine nema.

Odbor povjerilaca formirale su Poreska uprava sa 2,8 miliona eura potraživanja, Montefarm sa 685,3 hiljade eura i Elektroprivreda sa274,1 hiljadu. Oni bi trebalo da odluče ko će biti predsjednik odbora povjerilaca i o tome obavijeste sud i stečajnog upravnika. Preostala dva od pet povjerilaca sa najvećim neobezbijeđenim potraživanjem su i JZU Zavod za transfuziju krvi sa 118,2 hiljade eura potraživanja, kao i grupa od 39 zaposlenih sa 127,4 hiljade.

Kompanije Duška Kneževića potražuju osam miliona eura i to Atlas banka 5,3 miliona, Invest banka 1,1 i Atlas invest 1,6 miliona eura. Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa prijavio je potraživanje od 25 miliona eura, koji se odnose na parnicu koja je pokrenuta zbog raskida ugovora o privatizaciji bolnice. Opština Herceg Novi za lokalne javne prihode traži pola miliona, Irivesticiono-razvojni fond potražuje 685,5 hiljada, a bolnica za vodu duguje 227,7 i za komunalne usluge 35,5 hiljada eura.

Prijave radnika pristigle su pojedinačno i u grupama, a njihova potraživanja su preko 200 hiljada eura, dok je obaveza bolnice po pravosnažnim presudama zaposlenih zbog nepravilno obračunatih zarada 170 hiljada eura. Sudija Miodrag Anđelić otvorio je stečaj u bolnici prije mjesec i po na zahtjev EPCG zbog duga od 242,3 hiljade eura, ali je Ostojić najavio da nastavljaju sa radom kao da stečaja nema.

U Sindikatu očekuju da će država sada i više brinuti o bolnici i radnicima, s obzirom na to da komplikovani imovinsko-, pravni odnosi iz kupoprodajnog ugovora ne mogu biti riješeni preko noći, kazalaje ranije predsjednica Sindikata Slavica Drobnjak, prenosi Pobjeda.

Mjera o zabrani raspolaganja imovinom koju je sud odredio u prethodnom stečajnom postupku ukinuta je otvaranjem stečaja kada su prava upravljanja prenijeta na Ostojića. On je u izvještaju naveo da bolnica koristi tuđu imovinu, duguje za zarade i poreze i doprinose, te da nije u mogućnosti da izmiruje dospjele obaveze. Bolnica je u blokadi od maja ove godine na iznos od 6,6 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *