Kako izgleda njemačka “crna knjiga” besmislenog trošenja poreskih sredstava

Dodajte komentar

Savez njemačkih poreskih obveznika objavio je svoju redovnu “crnu knjigu” u kojoj se navode brojni primjeri besmislenog trošenja poreskih sredstava.

Kao jedan od najočiglednijih primjera suludo utrošenih poreskih sredstava navodi se propali projekat uvođenja putarina za lična vozila koji je, zbog diskriminacije ostalih građana EU, odbacio Evropski sud.

“Pored 83 miliona eura, koliko je koštala priprema ovog projekta, sada slijede i zahtjevi za odštetu kompanija uključenih u projekat, koji bi mogli da premaše granicu od nekoliko stotina miliona eura”, stoji u “crnoj knjizi” koju Savez njemačkih poreskih obveznika objavljuje jednom godišnje, prenosi Indeks.

Berlinska gimnazija kupila umjetničko djelo za gotovo 100.000 eura

U području obrazovanja istaknuto mesto na “crnoj listi” zauzeo je primjer jedne berlinske gimnazije. Uprava te škole odlučila je da izdvoji čak 92.500 eura za jedno minijaturno umetničko djelo, gnijezdo od čistog zlata.

Gnijezdo je ubrzo ukradeno, a Savez poresknih obveznika pita se ko je, pri trenutnom manjku od gotovo četiri milijarde eura, koliko samo berlinskim školama nedostaje za sanaciju i modernizaciju, došao na ideju da odobri kupovinu umjetničkog djela vrijednog gotovo 100.000 eura.

Izgradili biciklističku stazu za 270.000 eura, nikad nije dobila dozvolu

U “crnoj knjizi” navode se i drugi primjeri apsurdnog trošenja poreskog novca poput izgradnje biciklističke staze od 270.000 eura, koja nikada nije puštena u saobraćaj jer joj, zbog činjenice da prolazi kroz zaštićeno područje, nikad nije izdata dozvola za upotrebu.

Posebno zanimljiv primjer besmislenog trošenja novca poreskih obveznika predstavljaju kante za smeće na solarnu energiju u Kelnu, za koje se ispostavilo da za presovanje otpada troše mnogo više energije, pa je tako zbog dodatnih akumulatora cijena po kanti daleko premašila prvobitno planiranih 8.000 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *