Trendovi koje diktiraju turisti: Šta nas očekuje u 2020. godini

Dodajte komentar

Počele su pripreme za turizam 2020. godine, a ovo su trendovi koji dolaze.

Jedan od većih trendova sigurno su destinacije koje nisu “preplavljene“ turistima. Takođe, savetnici u sektoru luksuznih putovanja izvještavaju o porastu zahtjeva za destinacijama za koje putnici smatraju da imaju zanimljivu kulturu ili netaknutu prirodu, poput Bornea, Grenlanda ili Omana.

Putnici, takođe, žele da istraže što više zemalja, čak i kada putovanja kratko traju. Traže i više različitih iskustava za vrijeme odmora, na primjer, da u istom putovanju borave u velikom gradu, ali i avanturu u džungli, pa je fokus na raznim iskustvima koja obogaćuju putovanje.

Istraživanje Virtuosa je pokazalo da je gastroturizam postao posebna turistička ponuda. Kulinarska iskustva nadilaze same restorane, a obuhvataju kurseve kuvanja, posete farmama i gazdinstvima, kao i lov na tartufe.

Još jedan trend koji postaje sve zastupljeniji su grupna putovanja. Sve više putnika svih generacija odlučuje da putuje sa grupom prijatelja koji dijele slične interese i strasti. Takođe, sve popularniji su i takozvani „grupni medeni mjeseci“u kojima mladenci putuju u društvu svojih prijatelja.

Prema istraživanju Virtuosa, turisti se najčešće odlučuju za multigeneracijska, autentična, aktivna i avanturistička, porodična i putovanja kojim se nešto proslavlja.

Kao glavna motivacija za putovanja smatraju se proslavljanje prekretnica i uspjeha, uzbuđenje pri učenju novih stvari, provođenje vremena sa voljenim osobama, odmor i opuštanje i kao ispunjenje životnih želja.

Moderni putnik traži dublja iskustva koja podstiču emocionalnu povezanost sa određenom destinacijom, poput degustacije vina sa vlasnikom vinarije ili najam ličnog vodiča koji može da približi lokalnu kulturu. Putnici danas žele smještaj koji najbolje predstavlja prepoznatljivost destinacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *