S&P 500 dostigao istorijski rekord, azijske berze u zelenom

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dostigao najviši nivi u istoriji, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine američkih kompanija i nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići dogovor o nekim od trgovinskih pitanja.

Dow Jones ojačao je 132 boda ili 0,49 posto, na 27.090 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,56 posto, na 3.039 bodova, a Nasdaq indeks 1,01 posto, na 8.325 bodova.

U ponedjeljak je nastavljen rast cijena dionica, koji traje već više od tri nedjeklje, pa se S&P 500 indeks probio iznad dosadašnjg najvišeg nivoe u istoriji, koji je dostigao krajem jula.

Dobro raspoloženja na tržištu zahvaljuje se nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići parcijalni trgovinski dogovor.

Na azijskim su berzama cijene dionica porasle i u utorak, četvrti dan zaredom, zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor između Kine i SAD-a, kao i u nove ekonomske podsticajne mjere američke centralne banke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,3 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, oko 0,4 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rekordni doseg S&P 500 indeksa na Wall Streetu, što se zahvaljuje nadi da će SAD i Kina uskoro postići parcijalni trgovinski dogovor.

Check Also

Stranci za devet mjeseci uložili 590 miliona eura

Ukupan priliv stranih direktnih investicija od početka januara do kraja septembra ove godine dostigao je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *