S&P 500 dostigao istorijski rekord, azijske berze u zelenom

Dodajte komentar

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dostigao najviši nivi u istoriji, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine američkih kompanija i nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići dogovor o nekim od trgovinskih pitanja.

Dow Jones ojačao je 132 boda ili 0,49 posto, na 27.090 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,56 posto, na 3.039 bodova, a Nasdaq indeks 1,01 posto, na 8.325 bodova.

U ponedjeljak je nastavljen rast cijena dionica, koji traje već više od tri nedjeklje, pa se S&P 500 indeks probio iznad dosadašnjg najvišeg nivoe u istoriji, koji je dostigao krajem jula.

Dobro raspoloženja na tržištu zahvaljuje se nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići parcijalni trgovinski dogovor.

Na azijskim su berzama cijene dionica porasle i u utorak, četvrti dan zaredom, zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor između Kine i SAD-a, kao i u nove ekonomske podsticajne mjere američke centralne banke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,3 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, oko 0,4 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rekordni doseg S&P 500 indeksa na Wall Streetu, što se zahvaljuje nadi da će SAD i Kina uskoro postići parcijalni trgovinski dogovor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *