Fond najbogatijeg Čeha preuezeo televizije u pet zemalja

Dodajte komentar

Češka investicijska grupa PPF preuzela je fond CME, koji je vlasnik slovenačkih TV stanica Pop TV i Channel A, a investicija je vrijedna gotovo 1,9 milijardi eura.

Očekuje se da će posao potrajati mjesecima, jer preuzimanje moraju odobriti i dioničari CME, kao i Evropska komisija i pojedini nacionalni regulatorni organi.

CME upravlja i televizijskim stanicama u Bugarskoj, Češkoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Nakon potpisivanja Ugovora o preuzimanju fonda CME, češki PPF objavio je da ne planira nikakve veće promjene u svom radu.

“Akvizicija CME-a i povezanih medijskih kuća u pet evropskih zemalja nadopunit će i dodatno ojačati naše telekomunikacijsko poslovanje u srednjoj i istočnoj Evropi. Želimo da ojačamo prirodnu vezu između stvaranja i distribucije sadržaja, omogućujući daljnji razvoj naših telekomunikacijskih i medijskih kompanija.CME je uspješna i dobro vođena organizacija, pa se ne namjeravamo značajno miješati u njegovo djelovanje”, kazao je Petr Kellner, većinski dioničar PPF.

CME-a, koji djeluje u pet evropskih zemalja, jedna je od vodećih medijskih kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi. Emituje više od 30 emisija na televiziji i u plaćenom obliku, a gledaih je više od 45 miliona gledalaca.

PPF Grupa ulaže u finansijske usluge, telekomunikacije, biotehnologiju, nekretnine i mašinski inžinjering.
Posluje u Evropi, Sjevernoj Americi i Aziji, a imovina PPF-a prelazi 45 milijardi eura (podaci iz decembra 2018.).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *