Odlazi 1.430 državnih službenika

Dodajte komentar

Tačno 1.430 državnih službenika podnijelo je zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa, pokazuju konačni podaci Ministarstva javne uprave. Činovnicima sleduju otpremnine kao i povoljni krediti IRF-a.

Nakon isteka roka za podnošenje zahteva od strane zaposlenih, MJU je prikupilo podatke od strane organa, koji su pokazali da je 1.430 zaposlenih na centralnom nivou podnijelo zahtjev za sporazumni prestanak radnog odnosa.

„Od čega najviše u sektorima zdravstva (520), zatim prosvjete (319), finansija (128), rada i socijalnog staranja (95) i unutrašnjih poslova (91)“, piše u zvaničnom Izvještaju.

Ne računajući 332 opštinska službenika.

To znači da su predviđanja MJU o broju zaposlenih zainteresovanih za sporazumni prestanak radnog odnosa bila tačna i da su uslovi koji se nude zaposlenima zadovoljavajući.

„Tokom II kvartala 2019. godine, ukupno pet lica je proglašeno tehnološkim viškom, i to troje u Stručnoj službi Predsjednika Crne Gore, jedno u Ministarstvu odbrane i jedno u Višem sudu za prekršaje“, konstatuje se u Izvještaju.

Tehnološkim viškovima sleduje otpremnina od 12 bruto zarada.

Kao što je Analitika već objavila u posebnom tekstu, službenicima koji dobrovoljno odu sleduju otpremnine u zavisnosti od položaja i godina radnog staža u rasponu od 1.051 do 16.490 eura.

Generalno gledano, u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposleni može ostvariti pravo na otpremninu u visini do 50% mjesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremnine ne može biti veći od 15 bruto zarada zaposlenog.

Pri čemu se kao iznos bruto zarade uzima prosjek posljednje tri bruto zarade zaposlenog prije ostvarivanja prava na otpremninu.

Vlada je nedavno obradovala dobrovoljce budući da je usvojila izmijenjenu Odluku shodno kojoj na otpremnine neće obračunati porez od 11 odsto, već će se sva isplaćivati u neto iznosu.

Državni službenici mogu da podnesu zahtjev za dobrovoljni odlazak do 31. decembra 2020. godine, nezavisno od objavljivanja javnog poziva.

Takođe, činovnici koji sporazumno raskinu radni odnos uz otpremninu, neće imati pravo pet godina da se zaposle u državnoj upravi. Sem ukoliko ne vrate otpremninu u punom iznosu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *