Njemačko-crnogorski konzorcijum ulaže 100 miliona eura u projekat vjetroelektrane Brajići

Dodajte komentar

Konzorcijum njemačke kompanije WPD AG i preduzeća Vjetrolektrana Budva jedini je ponuđač za gradnju vjetroelektrane Brajići. Ovaj konzorcijum je ponudio 100 miliona eura investicija.

Kako CdM saznaje, u okviru javnog tendera za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini za izgradnju vjetroelektrane Brajići, pet kompanija je otkupilo tendersku dokumentaciju.

U predviđenom roku stigla je jedna ponuda – konzorcijuma WPD AG – Vjetroelektrana Budva doo, Podgorica.

Po saznanjima CdM-a ponuda između ostalog podrazumijeva izgradnju VE snage 100,8 MW, investiciju od 100 miliona eura, a za zakup zemljišta je ponuđeno 2,50 eura po metru kvadratnom za 220.770 m2 državnog zemljišta.

Renomirana kompanija, njemački WPD AG ima iskustva u realizaciji ovakvih projekata u velikom broju zemalja, sa portfoliom instalisane snage 4.400 MW. Radi se o konzorcijumu koji ima veliko iskustvo u ovoj oblasti.

Ponudom je predviđeno i učešće domaćih kompanija u iznosu od 21,6 miliona eura čime će se dodatno podstaći multiplikativni efekti ovakvog projekta.

Istraživanja i mjerenja potencijala vjetra na lokalitetu Brajići, obavljana su na osnovu dozvola koje je izdalo nadležno Ministarstvo, u periodu od maja 2013. godine do istog mjeseca 2015. godine i u periodu od novembra 2016. godine do istog mjeseca 2017.

Zemljište se daje u zakup na period od 30 godina.

Njemačka kompanija WPD saopštila je početkom godine da je zainteresovana za gradnju vjetroelektrane na Brajićima u koju bi uložila od 100 do 110 miliona eura. Direktor WPD-a za Evropu Andreas Šole sastao se u februaru sa premijerom Duškom Markovićem i tom prilikom je kazao da žele investiciju u Crnoj Gori, te da imaju znanja i mogućnosti s obzirom da su u cijeloj Evropi instalirali oko 4.500 megavata vjetrogeneratora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *