Deficit američkog budžeta 984 milijarde dolara

Dodajte komentar

Federalni budžet Sjedinjenih Američkih Država će u 2019. godini imati deficit od 984 milijarde dolara, najveći u posljednjih sedam godina.

Budžet SAD je za 26 odsto veći od onog u 2018. godini sa prognozom da će u sljedećoj godini dostići hiljadu milijardi dolara, saopštila je vlada.

Obrazlaže to izgubljenim budžetskim prihodima zbog smanjenja poreza u 2017, koje je uveo predsjednik Donald Tramp, kao i dodatnim milijardama dolara, potrošenim na vojne, zdravstvene, socijalne programe kao i one namijenjene starijima.

Ove prognoze su u suprotnosti sa Trampovim obećanjima tokom predizborne kampanje kada je tvrdio da će gubitke prihoda od smanjenja poreza, nadoknaditi smanjenjem troškova i povećanim prihodima od rasta koji će donijeti to smanjenje.

Prihodi budžeta su porasli za četiri odsto, za fiskalnu 2019. godinu koja je završena 30. septembra, ali su rashodi porasli dvostruko više.

Federalni budžet je bilježio deficit od hiljadu milijardi dolara od 2009. do 2012 godine, jer je admistracija predsjednika Obame sanirala posljedice finansijske krize iz 2008. godine.

Sada se, međutim visoki deficit pojavljuje u potpuno drugačijim uslovima, u vremenu kada je stopa nezaposlenosti na istorijski niskom nivou i kada se ekonomija nalazi u rekordnoj, 11-oj godini ekspanzije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *