Sindikati zdravstva traže povećanje plata za 30 odsto

Dodajte komentar

Nakon što je premijer Duško Marković najavio da će doći do značajnog povećanja primanja zaposlenih u zdravstvenom sistemu, sindikati zdravstva uputili su Ministarstvu zdravlja i Vladi zahtjev da se doktorima i medicinskim radnicima od januara sledeće godine plate povećaju za 30 odsto.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kazala je za Dan da neće odustati od zahtjeva i da traže povećanje koje će doprinijeti unapređenju standarda za oko 8.200 zaposlenih u ovom sektoru, prenosi portal Mojdoktor.

Ona navodi da prve informacije iz Ministarstva finansija govore da neće prihvatiti toliki iznos za uvećanje, ali da će istrajati u namjeri da se zdravstvenim radnicima uvećaju primanja.

“Tražimo procentualno povećanje oko 30 odsto kako bi se kao i u drugim sektorima u državi pravedno raspodijelio novac za zdravstveni sistem. Svi poslanici su bili zainteresovani da nas podrže, ali nakon što smo im predočili zahtjeve iz Ministarstva finansija su nam rekli d a tražimo više nego što država može da odvoji za veće plate medicinskih radnika. Istovremeno je premijer saopštio da će u zdravstvu doći do osjetnog povećanja zarada. Mi sad čekamo da vidimo koliko bi to bilo i da li bi se uklapalo u zajednička rješenja”, dodala je ona.

Krivokapić je podsjetila da u zdravstvu ima 8.200 zaposlenih kao i veliki broj ljudi sa visokom i višom stručnom spremom.

“To je znatno više od prosvjete sa visokom školom, gdje osim profesora imamo značajan broj radnika sa srednjom školom. Ne možemo da se ravnamo sa prosvjetom, u pitanju je drugi tip zanimanja i odgovornosti, radimo 24 sata, svaki dan u godini, tokom noći i po pozivu. Nemamo slobodne vikende, praznike i duge godišnje odmore. Neko malo povećanje nećemo prihvatiti i to u ovom trenutku ne bi doprinijelo zadovoljstvu među zdravstvenim radnicima”, istakla je Krivokapićeva.

Ona je istakla i da mogu da se dogovore da spuste za nekoliko procenata manje, ali je to i jedini ustupak.

“Zdravstveni radnici očekuju da im plate budu uvećane u prosjeku za 200 eura za supspecijaliste i oko 100 eura za medicinske sestre”, poručila je Krivokapić.

Podsjetila je i da je ministar zdravlja Kenan Hrapović podržao predlog da se povećaju plate, ali da oni žele osjetno veće zarade i da to ne bude uvećanje od 10 ili 20 eura.

“Želimo da izjednačimo profesiju sa drugima u sistemu javnog sektora, kako ne bi po saznanjima poslanika sekretari u nekim resorima i tijelima imali više plate nego supspecijalista koji ima tri nivoa obrazovanja. Ne smeta nam kada neko drugi ima, ali želimo da budemo u istom položaju. Imamo medicinske sestre koje čuvaju pacijente 24 sata dnevno, a zarađuju 320 eura. Pacijent je uvijek bliži med icinskom osoblju nego doktoru i ovi su posebno ugrozženi. Čekamo da Ministarstvo zdravlja i Vlada donesu odluku i ponude rješenje kako bi nam se plate uvećale na osnovu našeg rada i svakodnevnog truda”, navela je Krivokapićeva.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *