Volkswagen predstavio osmu generaciju Golfa

Dodajte komentar

Osma generacija bestsellera iz Wolfsburga je pred nama – VW Golf. Iako je možda u dizajnerskom smislu evolucija, ispod “lima” je revolucija – motori su ekološki prihvatljiviji, Golf je potpuno digitalizovan i opremljen mnogobrojnim sistemima asistencije…

VW Golf 8 je konačno otkriven! Prve zvanične fotografije i informacije

Kada je dizajn u pitanju, tu nema “wow” efekta, ali nismo ga ni očekivali. Utisak je da je automobil širi i niži, a najviše pažnje privlače nova prednja svjetla, koja su značajno uža nego kod prethodnika. Automobil izgleda dinamičnije i odaje utisak agresivnosti. Slična formula primjenjena je i kod zadnjeg dijela automobila, sa oštrije dizajniranim linijama, novim svijetlima i branikom ukrašenim hromiranim detaljima.

VW Golf 8 je konačno otkriven! Prve zvanične fotografije i informacije

Nema velikih promjena ni kod dimenzija. Novi Golf mjeri 4.284 mm dužine, 1.789 mm širine i 1.456 mm visine. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.636 mm. Brojne izmjene karoserije su obezbijedile i smanjenje aerodinamičkog otpora vazduha na 0,275 Cd. U odnosu na prethodnika, novi Golf je duži za 26 mm, za 1 mm je širi i za 36 mm niži od prethodnika. Međuosovinsko rastojanje je povećano za 16 mm.

VW Golf 8 je konačno otkriven! Prve zvanične fotografije i informacije
Ako eksterijer izgleda kao da je “preživio” blagi retuš, unutrašnjost je potpuno nova. Centralno mjesto naprijed zauzima veliki displej dijagonale 10,25 inča, dok se na istom mjestu u standardnoj ponudi nalazi displej dijagonale 8,25 inča. Sa lijeve strane (lijevo od volana) nalazi se panel sa kontrolu svjetala i grijanja stakala. Jasno je, da je inspiracija pronađena u sistemu MBUX iz Mercedes-Benza. Uz doplatu se može dobiti i Inovation Cockpit – 10-inčni displej ispred vozača, na kojem se može reproduktovati tabla sa standarnim pokazivačima, ali i mapa navigacionog sistema.
Središnja konzola je pretrpjela velike promjene, pa je sada značajno “čistija”. Tu može biti smještena zanimljiva ručica DSG menjača, koji koristi tehnologiju “shift-by-wire”. Ispod komandne table pozicionirana su dva USB-C konektora, koji se pojavljuju i u zadnjem dijelu središnje konzole.
VW Golf 8 je konačno otkriven! Prve zvanične fotografije i informacije
Digitalizacija je obezbijedila mnogobrojne mogućnosti prilagođavanja, pa tako možete sa svojim “nalogom” podesiti sve postavke u bilo kojem modernom VW automobilu. Novi Golf nudi mogućnost kreiranja sopstvenih postavki, koje možete snimiti u vlastiti Cloud. Kada sjednete u drugi automobil ove marke, potrebno je samo da se prijavite na svoj VW ID i podešavanja sjedišta, klimatizacije, digitalne instrument table i infotaiment sistema prema vašim ranijim postavkama. Infotaiment sistem je opremljen navigacionim sistemom sa mapama, sistemom Wireless App-Connect i sistemom glasovne komande. Svi novi Golfovi su opremljeni eSIM i sistemom Online Connectivity Unit (OCU), kojim će stalno biti povezan na internet. Time će vlasnici moći da koriste mnogobrojne funkcije i usluge, koje će biti dostupne kroz ekosistem Volkswagen We, koji je dio licencnih paketa We Connect i We Connect Plus.
Pored toga što je Volkswagen novi Golf lansirao u novo digitalno dobra, treba istaći da su praktičnost i ergonomija ostali na visokom nivou.
VW Golf 8 je konačno otkriven! Prve zvanične fotografije i informacije
Prvi put u istoriji, Volkswagen Golf nudi osam pogonskih jedinica. Novi vlasnici moći će da biraju između benzinskih i dizelskih motora, motora na zemni gas, mild-hybrida i plug-in hybrida. Raspon snage se kreće od 66 kW (90 KS), koliko razvija osnovni benzinski motor, do 221 kW (300 KS) u varijanti GTI. Novi Golf dobio je i potpuno redizajnirani ručni šestostepeni mjenjač MQ281, koji bi trebalo da doprinese smanjenju emisije CO2.
Ponuda benzinskih motora počinje sa trocilindarskim 1.0 TSI motorom maksimalne snage 66 kW (90 KS) i njegovom snažnijom verzijom, koja razvija 81 kW (110 KS). Slijedi četvorocilindarski 1.5 TSI motor, dostupan takođe u dva nivoa snage – 96 kW (130 KS) i 110 kW (150 KS). Svi motori su dio porodice EA211 Evo. Motor snage 96 kW (130 KS) dobio je štedljivi Millerov ciklus i opremljen je turbopunjačem sa varijabilnom geometrijom – VTG. Svi motori su standardno upareni sa manuelnim mjenjačem, a od nivoa snage 81 kW (110 KS), mogu biti upareni sa mild-hybridnim sistemom 48V i sistemom eTSI.
VW Golf 8 je konačno otkriven! Prve zvanične fotografije i informacije

Za ljubitelje dizela, tu je potpuno novi 2.0 TDI iz porodice EA288, koji je dostupan u dva nivoa snage – 85 kW (110 KS) i 110 kW (150 KS). Oba motora mogu biti uparena sa DSG mjenjačem, a snažniji može biti uparen i sa sistemom pogona na sve točkove 4Motion. Za dodatno smanjanje emisije štetnih materija brine se novi sistem katalitičke redukcije “Twin Dosing”. Prema tvrdnjama Volkswagena, oba motora biće najčistiji i najefikasniji motori na svijetu. U budućnosti očekujemo i 2.0-litarski benzinski motor za modele GTI, GTI Cup i Golf R. Bazni GTI razvijaće 173 kW (235 KS), Golf GTI Cup pokretaće motor snage 231 kW (290 KS) i TOP model biće Golf R sa agregatom maksimalne snage 330 KS.

VW Golf 8 je konačno otkriven! Prve zvanične fotografije i informacije
Pored konvencionalnih motora, novi Golf imaće i pet hibridnih pogonskih jedinica. Tri nose oznaku eTSI, i oni označavaju asistenciju mild-hybrid sistema od 48V, i biće dostupan u motorizacijama 1.0 TSI i 1.5 TSI (81 kW, 96 kW, 110 kW) u kombinaciji sa sedmostepenim DSG mjenjačem. Sistem koristi remenom pokretan starter-generator i 48V litijum-jonsku bateriju. Ovi modeli ne mogu da se kreću na čistu električnu energiju, a elektromotor služi samo kao “asistent” prilikom ubrzavanja i obezbeđuje mogućnost isključivanja konvencionalnog motora prilikom usporavanja.
U ponudi će biti i plug-in hibrid sa oznakom eHybrid, koji je dostupan u dvije verzije. Prvi nudi maksimalnu ekonomičnost i električnu autonomiju sa maksimalnom snagom od 150 kW (204 KS). Druga motorizacija se krije ispod oznake GTE i nudi maksimalnu snagu od 180 kW (245 KS). Bazni plug-in kombinuje 1.4-litarski TSI motor, koji je opremljen elektromotorom i šestostepenim DSG mjenjačem. Energija je smještena u nove 13.0 kWh baterije, koje obezbijeđuju veću autonomiju.
VW Golf 8 je konačno otkriven! Prve zvanične fotografije i informacije

 Takođe, zanimljiva je i komunikaciona tehnologija Car2X, inteligentna svijetla IQ.Licht, adaptivno oslanjanje DCC…

VW Golf 8 je konačno otkriven! Prve zvanične fotografije i informacije
Proizvodnja novog Golfa počela je tokom ljeta, a prvi primjerci će najprije stići do njemačkih i austrijskih prodavaca početkom decembra mjeseca. Masovna prodaja na njemačkom tržištu će početi u devetoj nedjelji 2020. godine, što znači krajem februara mjeseca.
Automagazin.rs
TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *