Ukupna premija osiguravajućih društava 72,3 miliona eura

Osiguravajuća društva koja posluju u Crnoj Gori su za devet mjeseci ove godine ostvarila ukupnu bruto premiju u iznosu od 72,3 miliona eura, što predstavlja rast od 11,5 odsto (za 7,5 miliona eura više) u odnosu na isti period 2018. godine, sopšteno je iz Agencije za nadzor osiguranja.

Premija neživotnog osiguranja ostvarila je rast od 11,3 odsto (za 6,1 milion eura), dok je rast premije životnog osiguranja 12,6 odsto (za 1,3 miliona eura) u odnosu na devet mjeseci 2018. godine.

“Najzastupljenija vrsta osiguranja na crnogorskom tržištu je osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila sa učešćem od 40,3 odsto u ukupnoj bruto premiji (29,1 milion eura). Najviši nominalni rast ostvaren je u vrsti Ostala osiguranja imovine i to za 1,6 miliona eura (31,4 odsto), zatim slijedi rast u vrsti Osiguranje života za 1,2 miliona eura (13,3% odstoi u vrsti Osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila za 1,1 milion eura (3,9 odsto) u odnosu na isti period prošle godine”, navode u Agenciji za nadzor osiguranja.

Najviši nominalni rast premije ostvarilo je društvo Lovćen osiguranje za 2,7 miliona eura.

Pojedinačno učešće društava za osiguranje u premiji neživotnih osiguranja za devet mjeseci ove godine je: Lovćen osiguranje 43 odsto, Sava osiguranje 17,6 odsto, Generali osiguranje 16 odsto, Uniqa neživotno osiguranje 15,1 odsto i Swiss osiguranje 8,4 odsto.

Pojedinačno učešće društava za osiguranje u premiji životnih osiguranja za isti period je: Grawe osiguranje 39,2 odsto, Wiener Stӓdtische životno osiguranje 27,7 odsto, Lovćen životna osiguranja 21,5 odsto i Uniqa životno osiguranje 11,6 odsto.

Check Also

Suma Čakrabarti napušta EBRD nakon dva odrađena mandata

Evropska banka za obnovu i razvoj sada je nezamjenjiva razvojna banka, rekao je odlazeći predsjednik …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *