Da li su vjetroelektrane na moru budućnost električne energije?

Dodajte komentar
Ilustracija

Vjetroelektrane na moru mogle bi da postanu kamen temeljac svjetskog snabdijevanja električnom energijom.

Kako kaže Međunarodna agencija za energiju (IEA), snažan pad troškova i poboljšanje tehnologije oslobađaju potencijal ovog izvora zelene energije

Zamjena fosilnih goriva obnovljivim izvorima od presudnog je značaja za ispunjenje globalno dogovorenog cilja o ograničavanju rasta temperature vazduha na ispod dva stepena Celzijusova, a ekspanzijom vjetroelektrana na moru, prema procjeni IEA, moglo bi da se izbjegne pet do sedam milijardi tona emisije CO2 iz elektroenergetskog sektora na globalnom nivou, prenosi Rojters.

Proizvodnja struje iz vjetroturbina na moru danas čini samo 0,3 odsto globalne proizvodnje električne energije, navodi IEA u, kako kaže, “najsveobuhvatnijoj” studiji o vjetroenergetskim postrojenjima na moru do danas.

Dodaje da će se, međutim, na osnovu aktuelnih i predloženih mjera, ti kapacitet povećati za 15 puta u naredne dvije decenije, što će ovaj sektor pretvoriti u industriju vrijednu tri hiljade milijardi dolara. Prošle godine je projekat izgradnje vjetroelektrane na moru snage jednog gigavata koštao više od četiri milijarde dolara, uključujući i prenosnu mrežu, ali bi cijena trebalo da padne za više od 40 procenata u narednoj deceniji, navode iz IEA.

U Evropi će vjetroenergetski kapaciteti na moru uskoro s cijenom “potući” nove kapacitete s pogonom na prirodni gas i biće u rangu sa solarnom fotonaponskom energijom (PV) i kopnenim vetroparkovima, dok bi u Kini oko 2030. godine trebalo da postanu konkurentni novim kapacitetima na ugalj, dodaje se u studiji.

Mada prelazak na zelenu energiju sve više postaje globalni politički plan, prisutna je rastuća nesrazmjera između klimatskih ciljeva i trenda emisije gasova u stvarnom životu, s obzirom na to da su emisije CO2 iz energetskog sektora prošle godine dostigle istorijski maksimum, konstatuje IEA.

Prve turbine na moru instalirane su 1991. godine u Danskoj, u kojoj je lani električna energija iz vjetroelektrana na moru činila 15 odsto ukupne proizvodnje struje. Velika Britanija danas ima najveće kapacitete za proizvodnju struje iz vjetroenergije, ali se ova industrija razvija i u drugim dijelovima svijeta, posebno u Sjedinjenim Državama i azijskim zemljama, uključujući Tajvan i Japan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *