Poslodavci traže ekonomiste, pravnike i arhitekte

Poslodavci su u Programu stručnog osposobljavanja ponudili više od 11.500 mjesta za visokoškolace, a najveće interesovanje iskazali su za oblast ekonomije, građevine, prava, turizma, arhitekture, internet tehnologija, jezika i turizma.

Kako je saopšteno iz Zavoda za zapošljavanje, u toku je prijava tek svršenih diplomaca na evidenciju nezaposlenih, a oni poslodavca mogu birati do 18. novembra.

Prethodnih sedam ciklusa na osposobljavanju je bilo godišnje u prosjeku između 3.000 i 3.500 diplomaca. Očekuje se da će tako biti i u osmoj generaciji.

Na našem tržištu rada od kraja 2017. godine bilježimo pozitivne trendove koji se manifestuju kroz smanjenje broja i stope nezaposlenih. Smanjenje nezaposlenosti prati smanjenjen broja nezaposlenih visokoškolaca, kojih je trenutno 4.600 na evidenciji, što je za oko 22 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Inače, na tržištu rada tokom minule godine u vidu ponude tražnje ili zapošljavanja bilo je prisutno 1.300 zanimanja, sistematizovanih u više od 160 grupa zanimanja, odnosno područja rada.

Na evidenciji nezaposlenih, u posljednjih pet godina, bilo je prisutno preko 700 visokoškolskih zanimanja grupisanih u preko 60 grupa zanimanja, odnosno područja rada. U ponudi visokoškolaca najviše ih je bilo sa zanimanjima iz grupe: ekonomisti, vaspitači i nastavnici društveno humanističke oblasti, menadžeri i organizatori, pravnici društveno humanistička zanimanja, zanimanja ugostiteljstva i turizma i medicinari, prenosi CdM.

Upravo kod tih zanimanja je i najveća razlika između ponude i tražnje, ali sa druge strane to su i zanimanja koja su se najviše zapošljavala u poslednjih godinu dana – vaspitači i nastavnici društveno humanističke oblasti, ekonomisti, pravnici, menadžeri i organizatori.

U poslednjih pet godina, ove grupe znimanja su činile oko 70 odsto ukupnog zapošljavanja visokoškolaca.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.