Google predstavio računar kojim je ostvario kvantnu nadmoć

Dodajte komentar

Google je objavio da je ostvario “kvantnu nadmoć” svojim kvantnim računarom koje je u nekoliko minuta riješio složeni problem za koji bi današnjim najsnažnijim superračunarima trebale hiljade godina, prenose agencije o studiji objavljenoj u srijedu.

Googleovi naučnici očekuju da će kvantni računari za nekoliko godina ostvarivati napredak u područjima kao što su vještačka inteligencija, hemija, prenosi agencija Reuters i podsjeća da su naučnici decenijama radili na kvantnim računarima jer obećavaju mnogo veće brzine. “Ta fenomenalna brzina, ubrzanje u poređenju sa svim poznatim klasičnim algoritmima je eksperiment kvantne nadmoći”, citira France presse rečenicu iz studije koju su naučnici objavili u časopisu Nature.

U klasičnim računarima mjerna jedinica je “bit” i može imati vrijednost ili 1 ili 0. No mjerna jedinica kvantnog računara je kubit (kvantni bit) i može istovremeno imati obje vrijednosti i 1 i 0. Ta pojava otvara vrata za obavljanje brojnih kalkulacija istovremeno, ali kubiti moraju biti sinhronizovani korištenjem kvantnog učinka poznatog kao kvantno sprezanje. No tu postoji problem: naučnici moraju ohladiti kubite do gotovo apsolutne nule da ograniče vibracije ili “buku” koja inače izaziva greške u proračunima.

Naučnici su se godinama borili da izgrade uređaje s dovoljno kubita koji će biti konkurentni konvencionalnim računarima. Googlov procesor Sycamore ima 54 kubita, a jedan od njih nije radio pa je uređaj radio s 53 kubita.

John Martinis i njegovi kolege dali su procesoru zadatke koje je Sycamore mogao obaviti u tri minuta i 20 sekundi. Tvrde da bi, nasuprot tome, najboljem svjetskom superračunaru trebalo za to 10.000 godina. “To je impresivan uređaj i naravno impresivna prekretnica. Međutim, mi smo još decenijama daleko od kvantnog računa koje će moći riješiti probleme koje želimo”, rekao je prof Johnathan Oppenheim, iz UCL-a koji nije učestvovao u studiji.

Sličnu su ocjenu iznijeli i naučnici u The New York Timesu napisavši da je postignuti uspjeh nešto poput leta braće Wright 1903. Bio je to dokaz da je nešto moguće, no trebaće godine da se ostvari puni potencijal.

Suparnička kompanija IBM, koja takođe razvija kvantne računare, dovodi u pitanje neke Googleove brojke. “Mislimo da idealna simulacija istog zadatkamože biti izvedena na klasičnom sistemu u roku od 2,5 dana s mnogo većom pouzdanošću”, kazali su naučnici iz IBM-a Edwin Pednault, John Gunnel i Jay Gambetta.

Takođe dovode u pitanje Googleovu definiciju “kvantne nadmoći”. “Prvo zato što po samoj definiciji taj cilj nije postignut. Ali ponajprije zato što kvantni računari nikada neće “nadmoćno” ovladati nad klasičnim računalima, već će prije raditi usklađeno s njima jer svako od njih ima svoje jake strane”, upozoravaju.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *