Dugoročna nezaposlenost glavni problem tržišta rada Crne Gore i Srbije

Dodajte komentar

Nesklad ponude i tražnje, neusklađenost sistema obrazovanja i tržišta rada, dugoročna nezaposlenost, niska stopa aktivnosti, odliv radne snage kao i intenzivno zapošljavanje radnika iz zemalja regiona, zajedničke su karakteristike tržišta rada Crne Gore i Srbije.

To je zaključak radnog sastanka predstavnika Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije, Filijale za grad Beograd, koji su boravili u radnoj posjeti Područnoj jedinici u Podgorici.

Delegaciju iz Beograda, koju predvodi zamjenik direktora Filijale za grad Beograd Siniša Knežević, a u kojoj su još bile i načelnica Odjeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere Dušica Lukić, kao i načelnica Odjeljenja za upravne i zastupničke poslove Biljana Ljubisavljević ugostio je načelnik Područne jednice Podgorica za opštine Podgorica, Danilovgrad, Cetinje, Tuzi i Golubovci mr Dragan Marović, sa saradnicima.

Na radnom sastanku gosti su upoznati sa organizacionom strukturom Zavoda, ali i sa aktuelnim podacima o stanju na tržištu rada. Takođe, razmijenjene su opšte informacije o funkcionisanju i načinu rada dvije službi za zapošljavanje.

Predstavljajući mjere aktivne politike zapošljavanja koje su realizovane u prvoj polovini godine, kao i novine koje su uvedene u cilju prevencije nezaposlenosti, Marović je saopštio da se na teritoriji Glavnog grada nalazi 5.700 evidentiranih nezaposlenih lica, odnosno gotovo 1.400 manje u odnosu na isti dan prošle godine.

Takav trend smanjenja broja nezaposlenih je, kako je rekao, posljedica ukupnog privrednog ambijenta, ali i podsticajnih mjera koje Zavod realizuje kroz svoje aktivnosti.

Pored priče o savjetodavnim uslugama nezaposlenih, radu sa poslodavcima i poslovima zastupanja razmijenjena su i iskustva o izdavanju radnih dozvola stranim državljanima, a o toj temi govorio je Dragan Dašić iz Direkcije za strance, migracije i readmisiju u Ministarstvu unutršnjih poslova.

Radnom sastanku u Podgorici prisustvovali su pomoćnik direktora Zavoda u Sektoru za pravne poslove i prava za vrijeme nezaposlenosti Isad Kurpejović, načelnica Odsjeka u tom sektoru Ljiljana Stamatović, šefovi Biroa rada Podgorica mr Aleksandar Rakočević i Sabina Ganjola, kao i savjetnice za posredovanje u zapošljavanju i informisanje Dragica Šćekić i Danka Rabrenović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *