Bitka u Evropskoj uniji oko toga šta je “zeleno ulaganje”

Dodajte komentar

Zemlje i zakonodavci Evropske unije započeće u srijedu pregovore o postavljanju standarda o održivim ulaganjima, s bitkom koja se očekuje oko toga mogu li se nafta, ugalj i nuklearno gorivo smatrati „zelenim“.

Evropska komisija prvi je put predložila zakonodavstvo u maju 2018. za rješavanje problema “zelenog pranja”, procesa u kojem banke i druge kompanije koriste podatke o životnoj sredini koje ne zaslužuju.

Evropsko vijeće, koje čini 28 država članica bloka, uglavnom podržava predloge Komisije.

Zastupnici EU-a žele da idu dalje tako što će napraviti jasne razlike između onoga što je održivo i onoga što nije. Parlament je izdvojio finansiranje čvrstih fosilnih goriva poput uglja, rekavši da se to ni na koji način ne može nazvati “održivim”.

Vijeće i Komisija žele da se širi zakon koji ne bi imao poseban popis zelenih ulaganja, ostavljajući, na primjer, da se nuklearna energija smatra održivom.

I Vijeće i parlament nadaju se da će se propisi i opšti zakon moći uspostaviti do kraja 2021. godine i stupiti na snagu do kraja 2022. godine.

No bez određenog popisa što je zeleno ulaganje, a što nije, zakonodavci se žale kako bi postupak mogao odložiti primjenu zakona.

Svako odlaganje uvođenja eko-oznaka na finansijska ulaganja moglo bi odvratiti ulagače od kupovine zelenih obveznica i ekološki prihvatljivih sredstava, prenosi Indikator.

Brisel je zakon predložio kao dio plana kojim će Evropa do 2050. godine postati prvi klimatski neutralni kontinent na svijetu, ali i proširiti tržište zelenih obveznica i vrijednosnih papira.

“Održivo finansiranje izvrsna je prilika za euro”, rekao je Thierry Roland, šef globalnog bankarstva HSBC Europe, na konferenciji u Briselu u septembru, budući da je tržište zelenih obveznica uglavnom denominovano u eurima, za razliku od mnogih drugih sredstava koja se iskazana u dolarima.

Prošle sedmice, EU je pokrenula nova pravila i standarde za trilione dolara privatnih i javnih “zelenih” investicije zajedno s Kinom, Indijom i nekoliko drugih zemalja na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *