Raskidi ugovora za male HE mogu koštati preko 40 miliona

Preko 40 miliona eura moglo bi iznositi obeštećenje koncesionarima koji imaju ugovore i dozvole za gradnju malih hidroelektrana na šest vodotokova, za koje je sporazumni raskid Vlada najavila prošle sedmice.

Prema investicionim dokumentima,vrijednost gradnje ovih malih hidroelektrana iznosi 44,3 miliona eura. Investitori su bili u raznim fazama pripreme gradnje, a od države sada mogu tražiti i naknadu za izgubljenu dobit za period trajanja koncesije od 30 godina koja nije manja od planirane investicije.

Premijer Duško Marković je u četvrtak, nakon sjednice Vlade, kazao da su zadužili Ministarstvo ekonomije da za početak otpočne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji malih hidroelektrana na rijekama Bistrica u Bijelom Polju, na tri u Plavu Murinskoj, Đuričkoj i Komaračkoj rijeci, na Bukovici u Šavniku i Tepačkoj uAndrijevici.

Ovaj program nesporno je omogućio novi zamah u proizvodnji električne energije, ali je u tom razvojnom zamahu bilo i propusta koji bi nanijeli štetu prirodi, kazao je tada Marković.

(Opširnije u Vijestima)

Check Also

Minimalna potrošačka korpa u oktobru iznosila 645,10 eura

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za oktobar ove godine iznosila je 645,10 eura. Od ukupne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *