Za 18 mjeseci uhapšena tri bankara “Goldman Sachs”-a

Već treći bankar “Goldman Sachs” uhapšen je u posljednjih 18 mjeseci, a optužen je za takozvanu insajdersku trgovinu.

Brajan Koen, potpredsjednik investicionog odeljenja “Goldman Sachs”-a, optužen je u petak za izvlačenje koristi iz šeme kojom je navodno dobijeno 2,6 miliona dolara ilegalnog profita, prema podacima suda.

Komisija za hartije od vrijednosti navela je da je Koen dobijao novčanu kompenzaciju za informacije predate neimenovanom trgovcu akcijama o budućim ponudama za preuzimanje švajcarske agrohemijske kompanije Singenta 2015. i “Bafalo vajld vingsa” 2017. godine, prenosi B92.

“Koen je direktno ili indirektno prenio informacije najmanje jednoj osobi koja ih je iskoristila u trgovini hartijama od vrijednosti”, kaže se u optužbi. “Koen je za to očekivao, i dobio, novac u zamjenu za insajderske informacije koje je odao”, dodaje se.

Koen je uhapšen u petak. Komisija je, takođe, optužila jednog građanina Grčke i vlasnika restorana po imenu Džordž Nikas zbog profitiranja od informacija koje je Koen odao neimenovanom trgovcu akcijama.

Optužba protiv Koena uslijedila je nakon dva druga slučaja optužbi za insajdersku trgovinu bankara “Goldman Sachs”-a u proteklih godinu i po.

Check Also

Prodati državni zapisi za pet miliona eura

Na drugoj ovogodišnjoj aukciji sa rokom dospjeća od 182 dana prodati su državni zapisi za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *