Ove zemlje imaju najbolje penzione sisteme na svijetu

Holandija i Danska imaju najbolje penzione sisteme na cijelom svijetu, pokazala je globalna studija koja je u fokus stavila način na koji nacije pripremaju stariji dio populacije na penzije.

Kako prenosi Bloomberg, samo je tim dvijema zemljama Melbourne Mercer Global Pensions Index za njihov nivo finansijske sigurnosti koju pružaju građanima u penziji dao ocjenu A. Australija se našla na trećem mjestu s B+, dok su u top deset zemalja smještene i Finska, Švedska, Norveška, Singapur, Novi Zeland, Kanada i Čile, koje su sve ocijenjene s ocjenom B.

U istraživanje je bilo uključeno 37 zemalja svijeta u kojima ukupno živi dvije trećine svjetske populacije, a bilo je sprovedeno na osnovu 40 različitih parametara. Cilj je bio saznati vodi li penzioni sistem određene zemlje prema boljim finansijama penzionera, da li je on održiv i vjeruje li zajednica u njega, odnosno pruža li sistem stanovnicima sigurnost u njihovu finansijsku budućnost.

Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD našli su se na 14, odnosno 16. mjestu s ocjenom C+, a savjetovano im je podizanje minimalne penzije za penzionere s niskim prihodima.

Japan je zauzeo 31. mjesto, a ocijenjen je s D, što označava “velike slabosti i/ili nedostatke koji bi se trebalo što prije riješiti”. Preporučuje se podizanje dobi za ulazak u penziju, s obzirom na rast životnog vijeka u državi.

Tajland se našao na samom dnu liste te bi trebalo da uvede minimalni nivo obavezne penzione štednje i poveća pomoć za najsiromašnije, prenosi Jutarnji.hr.

Check Also

Šta se zna o Sinofarmovoj vakcini koja stiže u Crnu Goru?

Ministarstvo zdravlja Crne Gore danas je saopštilo da će Crna Gora do kraja januara dobiti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *