Bankari: Ograničavanje keš kredita štiti od velikog zaduživanja i usporava kreditnu aktivnost

1 komentar

Odluka Centralne banke da od januara na dvije godine ograniči davanje gotovinskih kredita kroz traženje kolaterala za ročnost preko osam godina smanjiće kreditnu aktivnost, a odraziće se i na rast ekonomije, smatraju bankari. Oni su za Pobjedu kazali da odluka ima i pozitivne efekte kroz sprečavanje građana da se prezadužuju.

Iz CBCG su saopštili da je vrijednost odobrenih gotovinskih kredita 672 miliona eura i da su udvostručeni u posljednjih pet godina.

Saglasni

U CKB Pobjedi su kazali da su saglasni sa mjerama CBCG, jer je cilj zaštita građana od prezaduživanja i da oni već dvije godine rade po ovom principu.

“Mjerama će biti ograničen rast u ovom segmentu kreditiranja. Građani se mogu okrenuti alternativnim vrstama kredita”, smatraju u CKB.

Pogođeni

U Adiko banci kažu da će više od ostalih banaka biti pogođeni ovom mjerom, jer su specijalizovani za potrošačke kredite.

“Optimisti smo, jer vjerujemo da će nam naše ekspertize i iskustvo pomoći u kreiranju dobre ponude i u novim uslovima. Pošto su mjere privremene, uvjereni smo da će se razvoj i efekti na ekonomiju pažljivo pratiti, te da će se po potrebi prilagođavati”, kazali su iz Adiko banke i naglasili da podržavaju inicijative koje će ojačati bankarski sistem i ekonomiju. Očekuju da će ove mjere uticati na usporavanje stope rasta BDP, čiji je ključni pokretač u regionu potrošnja.

“Potrošnju pretežno pokreću klijenti novcem od potrošačkih kredita i zaduživanjem malih i srednjih preduzeća”, smatraju u banci, u kojoj očekuju i povećanje kamata za nenamjenske potrošačke kredite.

“Direktna posljedica biće što će određene banke biti manje konkurentne. Mjere će favorizovati one koje se oslanjaju na kolaterale, za koje se u nedavnoj globalnoj krizi pokazalo da imaju ograničenu vrijednost”, kažu u Adiko.

Efekti

U NLB ističu da je ova mjera u skladu sa ovlašćenjima i ulogom CBCG, koju su podržali kroz Udruženje banaka. Kažu da su predložili drugačiji pristup u operacionalizaciji, ali ne navode detalje.

“Sigurno je da će se smanjiti kreditiranje gotovinskim kreditima, a djelimično i potrošnja na nivou sistema”, kažu u NLB, koja u portfoliju ima 90 miliona eura gotovinskih kredita.

“Aktivno radimo na procjeni efekata mjere i pripremamo adekvatna rješenja i izmjene proizvoda koji će biti prilagođeni potrebama klijenata”, kažu u ovoj banci.

U Hipotekarnoj banci našoj redakciji su kazali da odluku još nijesu analizirali, jer je nijesu dobili.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Stav direktora Addiko banke je nevažan, jer je on obilježio ovo tržište max neprincipijelnostima osim ako ne misli da mu se chf brljanje zaboravilo. Nema tog rebrendiranja koje to može počistiti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *