Sve je spremno za zimsku sezonu

Svi raspoloživi pokazatelji govore da će 2019. biti izuzetno uspješna turistička godina i već su zabilježeni rekordi, saopšteno je na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore, održanoj u Ski centru Kolašin 1600.

Kako ističu u PKCG, u fokusu turističkih poslenika bili su Analiza poslovanja ovog sektora u periodu januar-avgust 2019. godine i Plan pripreme zimske turističkesezone 2019/2020.

Predsjednik Odbora Ranko Jovović ocijenio je da je jedan od načina ublažavanja problema deficita kadra zapošljavanje preko studentske zadruge, uvođenje statusa stalnih sezonskih radnika po ugledu na druge turstičke destinacije, te rast zarada čemu bi prethodilo smanjenje doprinosa koje poslodavac plaća.

Rajko Malović iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom ocjenjuje da je potrebno povećati komunalni red, prije svega intenzivnim aktivnostima inspekcijskih organa.

To preduzeće je, prema njegovim riječima, ostvarilo 8,4 miliona eura prihoda i kroz javno privatno partnerstvo učestvovalo u gradnji 30 novih kupališta.

“Crnoj Gori nedostaje još 40.000 kupališnih mjesta”, naglasio je Malović.

Tomo Knežević, Lipska pećina, smatra da je podizanje cijena doprinijelo slabijim rezultatima u junu, a rastu u narednim mjesecima – novi brendovi na našem tržištu.

“Deficit radne snage trebalo bi rješavati uvođenjem većeg broja dana obavezne prakse crnogorskih studenata u turizmu”, ocijenio je.

Novi biser crnogorskog turizma

Imajući u vidu da je tokom prošlogodišnje zimske sezone ostvaren rast broja turista od 33,37 odsto i realizovanih noćenja od 15,83 odsto, u odnosu na 2017. godinu, očekivanja su da će se u predstojećoj zimskoj turističkoj sezoni ostvariti još bolji rezultati.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i NTO, u saradnji sa lokalnim samoupravama i turističkom privredom intenziviraće promociju Crne Gore na regionalnom i na evropskim emitivnim tržištima, posebno na onim sa
kojima imamo dobru avio povezanost.

Direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović kazao je da će u taj vid turističke infrastrukture do 2022. godine biti uloženo 140 miliona eura. Predviđena je izgradnja skijališta Kolašin 1600, Žarski, Cmiljača, Štedim i Hajla, te dodatna valorizacija durmitorskog.

“Kolašin 1600 će u prvoj fazi, zajedno sa skijalištem Kolašin 1450 ponuditi u sezoni 2020/2021 45 kilometara staza”, naveo je Popović.

Ove zime, skijalište Kolašin 1600 ponudiće osam kilometara staza, skijališnicu i školu skijanja, restoran, a radiće se i zabavni park.

“Uz efekat koji će dati auto-put, ovo područje biće novi biser crnogorskog turizma”, smatra prvi čovjek Skijališta Crne Gore.

Sezona na skijalištima Kolašin i na Žabljaku počeće 14. decembra.

Ponuda će biti obogaćena sa šest koncerata regionalnih muzičkih zvijezda koji će se održati 14. i 15. decembra, 1. i 15. februara, te 1. i 29. marta. Sezona će, ako dozvole vremenski uslovi, trajati do 1. ili 15. aprila.

“Vrlo je bitno obezbijediti saobraćajnu dostupnost. Putevi ka skijalištima moraju biti prohodni svakog dana od osam ujutru”, naglašava on.

Predložio je da se turistička ponuda Kolašina obogati izgradnjom klizališta. Kako bi se obezbijedili potrebni kadrovi, smatra da je neophodno u Srednjoj stručnoj školi u Mojkovcu formirati smjer žičničara, te specijalistički smjer industrijskog mašinstva na fakultetu u Podgorici. Apelovao je da se spusti PDV na žičare na sedam odsto jer su dio javnog prevoza. Demanotovao je pisanje pojedinih medija o nebezbjednosti žičare na Durmitoru, potkrijepivši to ocjenom stručnjaka.

Željka Radak Kukavičić, direktorica NTO, takođe smatra da će 2019. biti rekordna godina kada je o prihodima riječ.

“To je značajan potencijal koji mora biti uložen u povećanje kvaliteta turističke ponude, razvoj proizvoda i promociju”, rekla je ona.

Nacionalna turistička organizacija će poseban fokus staviti na promovisanje novih ponuda zimskog turizma. Oni će 15. novembra najaviti programe dočeka Nove godine širom Crne Gore i zimskih događaja.

Pozvala je turističke poslenike da se pripreme za veliki Sajam u Štutgartu, koji će biti fokusiran na aktivni turizam.

Boris Muratović, direktor Lokalne turističke organizacije Nikšić, smatra veoma nepovoljnim što je u planinskim centrima ostvareno svega 1,7 odsto ukupnog broja noćenja u našoj zemlji.

“Potencijale moramo valorizovati i biti istrajni u tom procesu. Međutim, kako da planiramo sezone kada su lokalne turističke organizacije fokusirane na svoj opstanak, jer su doprinosi za njih smanjeni i do 40 odsto. To se i te kako odražava na kvalitet promocije turističke destinacije”, kazao je on.

Aleksandar Popović, vlasnik hotela „Berane“ smatra da bi formiranje skijaških klubova, kao strateški potez, znatno doprinijelo jačanju skijališnog turizma.

“To je tema za razmišljanje za resorno ministarstvo”, njegova je ocjena.

Predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić i potpredsjednik Opštine Kolašin Bojan Kuburović, istakli su brojne napore koje preduzimaju da bi se predstojeća zimska sezona odvijala nesmetano.

“Kolašin se našao na mapi prestižnih turističkih centara, prema pisanju Guardiana. To sada nameće obavezu da odgovorimo standardima kvaliteta u radu ski rizorta”, riječi su Kuburovića.

Jovan Vukalović, Comp Comerce, ukazao je na potrebu obezbjeđenja dostupnosti i vodosnadbijevanja ski centra Vučje, te se založio za pojednostavljenje graničnih procedura za organizovane grupe turista.

Mirsad Kalač, direktor Ski centra Hajla naveo je da je prošle godine sezona na tom području trajala 60 dana, te da očekuje jednako uspješnu narednu. Ipak, ukazao je na značajne finansijske probleme koji opterećuju njihovo poslovanje.

Miloš Konatar iz CEDIS-a govorio je o aktivnostima koje preduzimaju da bi se osiguralo nesmetano snabdijevanje skijališnih centara na sjeveru električnom energijom.

Na sjednici je predloženo da se formira koordinaciono tijelo sa predstavnicima ministarstava, policije, putara, lokalnih samouprava, CEDIS-a, skijališta i drugih zanteresovanih strana kako bi se adekvatno pratilo odvijanje sezone i pravovremeno otklanjali nedostaci.

Od ove sjednice, Odbor je uveo praksu predstavljanja poljoprivrednih proizvođača i njihovog povezivanja sa turističkim kompanijama.

“Ovoga puta riječ je bila o poljoprivrednom gazdinstvu Vukadinović iz Mojkovca, koje proizvodi organske sokove, ima 1600 zasada aronije i 450 stabala jabuke, a bave se i turizmom. Gazdinstvo je predstavio Janko Vukadinović“, naglasili su u PKCG.

Takođe, razmotrena je potreba formiranja grupe za pregovore sa Organizacijom za ostvarivanje reprografskih prava Crne Gore ORPCG, za zaključivanje zajedničkog sporazuma.

“Navedeni sporazum bi doprinio napretku u poglavlju sedam – Pravo intelektualne svojine pregovora sa
EU. Na ovu temu je govorila Lidija Golubović, sekretarka organa Privredne komore”, zaključuju u PKCG.

Check Also

Luka Kotor: Smijenjena i Snežana Jonica

Direktorica administrativnog sektora Luke Kotor Snežana Jonica, smijenjena je sa mjesta sekretara tog akcionarskog društva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *